Olvasnivaló

Klasszikusok és bestsellerek - romantikus irodalom, fantasy, képregények és sok más minden

Néznivaló

Mozifilmek, animációs filmek és sorozatok

Hallgatnivaló

Pop/rock/alter, leginkább a világ különböző tájairól

Játszanivaló

Játékok lányoknak PC-re és androidra (romantikus visual novel műfaj előnyben :))

Sziasztok!

Ha kérdésetek/kérésetek van, ne habozzatok, írjatok kommentet! :)


"Van, amit nem érhetsz el, hacsak nincs egy álmod,
ami túl nagy ahhoz, hogy egyedül váltsd valóra."


Nagyon remélem, hogy senki nem fogja megkérdezni tőlem, mi volt a legjobb 2016-ban, mert nem tudom melyik lenne a furább: mikor azt válaszolom, hogy a meleg műkorcsolyázók, vagy az, mikor egy levegővel kifejtem másfél óra terjedelemben, hogy miért.
A fandom legmélyebb bugyrait járom.


Yuri Katsuki tehetséges műkorcsolyázó, ám nehezen viseli a nyomást, ami a versenyzéssel jár,. Önbizalomhiányos és szorongó. Sok lehetőség lakozik benne, mégis sorra bukja a versenyeket. Abba akarja hagyni a korizást, lelkileg mélyponton van, fel is szedett pár kiló felesleget. Ám még mielőtt végleg visszavonulna, egy üres(nek vélt) jégpályán eltáncolja példaképe, az ötszörös világbajnok Viktor Nikiforov díjnyertes számát - hibátlanul. Műsorát azonban a pálya üzemeltetőjének kislánya titokban videóra veszi, és mivel az internet világában élünk, futótűzként terjedni kezd. Nyilván hamar Viktor elé kerül a videó.

Viktor jóképű, humoros, intelligens, imádja a kutyáját, Makkachin-t - és mint az ilyen tökéletes pasik gyakran lenni szoktak, meleg. Ja nem ezt akartam mondani :) Szóval csak majdnem tökéletes, mert hiába a legjobb műkorcsolyázó, fogalma sincs, hogyan kellene jó edzőnek lennie, hiszen abban semmi tapasztalata nincs. Ennek ellenére amint meglátja Yuri videóját, tudja, hogy neki egyelőre elég az az öt arany és most Yuri-ból akarja kihozni a legtöbbet. Így felkerekedik Oroszországból, és egyik reggel egyszer csak ott kopogtat Japánban Yuri családjának ajtaján...

Shounen-ai lévén egyértelmű, hogy Viktor és Yuri nem csak korcsolyáznak, hanem érzelmileg egymásba is gabalyodnak.
És akkor szánjunk egy percet műfaji fogalmak tisztázására!
A hozzá nem értők szeretik yaoi-ként címkézik fel a sorozatot, csak mert az egy mostanában a köztudatba bekúszó fogalom, és egyesek olyan menőnek hiszik, hogy tudnak egy jól hangzó idegen szóval dobálózni. Ez a sorozat azonban a leghatározottabban nem yaoi. 
Yaoi: fiúszerelem, melyet fizikai úton fejeznek ki egymás felé a felek. Igen, a műsoridő nagy részében "azt" csinálják a fiúk egymással. Ha nem érted mire célzok, túl fiatal vagy még hozzá, ne guglizz rá! :D
Shounen-ai: fiúszerelem, romantikus megközelítésben; az érzelmi mivoltát hangsúlyozva a szerelemnek a testi helyett. Na ez a Yuri on Ice. Nincs benne semmi korhatáros, érzékeny finomsággal ábrázolja, ahogy Yuri és Viktor érzései egymásra találnak.
Gyönyörű.
Az a szeretetteljes nézés...
azok a meghitt pillanatok...
az a csöndes téli este, mikor minden felhajtás nélkül karikagyűrűt cserélnek...
Ez láthatóan NEM yaoi. Ha az lenne, már a poszt elején rá kellett volna nyomjak egy 18+ matricát. Aki pedig azt mondja hogy ebben bármi ízléstelen van, annak nincs ki mind a négy kereke. A szerelemhez meg amúgy is joga van mindenkinek. (Jöhetnek a homofób kommentek; hezitálás nélkül törlésre fognak kerülni.)

Na, minden szép és jó, nézzük ki zavar bele ebbe az idilli képbe.
Jurij Prisezki, vagy ahogy nemzetközi szinten mindenki hívja: Yuri Plisetsky. Csak hogy legyen még egy Yuri a sorozatban. Mert az olyan nagyon vicces. Szerintük. (Na jó, szerintem is :D) A félreértések elkerülése végett a Yurio becenevet adják neki.
Viktor a példaképe, együtt edzettek, és nagyon mérges, amiért Yuri "ellopta" tőle Viktort...
15 éves, idén indul először a senior korcsoportban, és nagyon meg akarja mutatni, ki a legény a gáton. Nyers, hisztis, érzékeny; tipikus tinédzser. Macskabolond. De az állatos metaforákról később. A lényeg, hogy nagyon zabos Yuri-ra és azt akarja, hogy Viktor visszamenjen Oroszországba.

Mellette van még persze számos más ellenfele is Yuri-nak, világszerte mindenféle nemzetből. Helyenként már-már Hetalia*-érzésem volt tőlük, de ennek ellenére (vagy épp emiatt?) nagyon szórakoztatóak.
(*Hetalia: a sorozat, ahol egy-egy karakter egy-egy országot testesít meg sztereotip módon; pl. Németország szigorú, szőke férfi / Magyarország harcos nő stb) 

Na de  nézzük, miért annyira jó ez a sorozat a karaktereken kívül :)
1. Csodaszép. A zene, grafika, a kosztümök... na meg persze Viktor. Ő a leggyönyörűbb 2D-s karakter, akit VALAHA képernyőre vetettek. Annyira kecses, hogy a Disney hercegnők elbújhatnak mögötte. A lelkem eladnám, ha csak tized ennyire tudnék rajzolni vagy ott tanulhattam volna, ahol a Mappa stúdió animátorai... (T_____T) 

2. Karakterfejlődés.
A szerelem legszebb fajtáját mutatja be. Nem azt, amikor megfojtod a másikat a féltékenységeddel vagy a birtoklásvággyal. Hanem azt a fajta szerelmet, ami a legjobbat hozza ki a felekből. Amitől jobb ember leszel és jobb leszel abban is, amit csinálsz.
Viktor nem mindig tudja, edzőként mennyire kellene szigorúnak vagy engedékenynek lennie, de mindig ott van Yuri mellett, mikor szüksége van rá. Yuri valóban rengeteget fejlődik mellette. Nem csak a technikája lesz jobb, de ki is virul. Mondják ugye, hogy a szerelmes nő kivirul, mint egy virág; na ugyanez igaz Yuri-ra is. 
Sőt, ha már itt tartunk, Yurio is fejlődik a heves érzelmeinek köszönhetően. Nagyon fel akarja magára hívni Viktor figyelmét, és nem csak az állandó balhéi, hanem a bravúros eredményei által is. De ő épp az ellenkezője Yuri-nak (ebben is, mint oly sok minden másban); ő nem megvadul, hanem egyenesen angyalivá válik a pályán. 

3. Az állatos metaforák. Iiiigen tudom, minden sportanimében felbukkan valami ilyen; a Free-ben mindig elsuhan egy madár a medence felett, a Haikyuu-ban is van egy madárral és egy macskával megfeleltetett csapat, de na... nekem hiányérzetem lett volna ha itt nincs ilyesmi, ez már egy afféle klasszikus húzás ebben a műfajban :D Viktornak és Yuri-nak kutyája van, Yurio macskamániás, Pichit egeret tart... hogy ezek mennyire egyértelmű utalások, fel lehetne negatívumnak is róni, de én nem teszem. 12 részben nem kell világmegváltó metaforákat alkotni, ezek pont elegek.

4. Jó kérdéseket dob fel. Mi motivál valakit azután, hogy már mindent megnyert? Mi az, amit nem gáz megtenni a győzelemért és mi az, ami már sok? El kell-e engedned valakit, ha szerinted jobb lenne neki mással, de szerinte nem? A legnagyobb dráma nem az, hogy Yuri nyer-e vagy sem, hanem hogy lassan kezdi magát kikészíteni azon, hogy ő elég jó-e Viktornak, méltó-e hozzá...

5. A készítők így dobálják a fanokhoz a valóra váltott kívánságaikat:
Eljegyzést akartok? Nesztek, karikagyűrű!
Félmeztelen fiúkért sír a közönség? Itt egy pár forró fürdős jelenet!
Együtt korizó Viktort és Yuri az utolsó részben...? Még passzoló kosztümöt is adunk nekik!
Amire csak a rajongók kicsi szíve vágyott, a Mappa stúdió mindent megadott.
A fandom nevében kijelenthetem, teljesen elkényeztetve érezzük magunkat <3 :D

És ha már említettem, zene.


EZ a zongoradarab. Hát ez. Amire Yuri korcsolyázik. Ha nem lenne belőle 1 órás loop youtube-on, kiakasztanám az újrajátszás gombot. Instant libabőr.

Opening/Zene: Dean Fujioka - History Maker. Nagyzenekar, vonósok, keringő ritmusa... ahogy kezdődik. Azután alákevernek egy kis elektronikus tucctucct. És bejött. Általában nem szeretem az ilyesmit, de ezt nagyon eltalálták. Megmaradt az emelkedett hangulat, de modernebb lett a hangzás. Pont passzol a sorozathoz. (A dalszöveg pedig végig angol - és a japánoktól nem megszokott módon, normális angol kiejtéssel éneklik, köszönhetően annak, hogy Dean Fujioka Amerikában járt fősikolára :D)
Opening/Grafika: minimalistára vették a figurát a készítők. És annyira jó lett, hogy mind a 12 rész elején megnéztem (pedig én általában eltekerem az openingeket) <3

Ending/Zene: Wataru Hatano - You Only Live Once. Igen, tényleg az a címe hogy YOLO :"D Na ez már azért nem olyan emelkedett, inkább emlékeztet egy sima bulizós zenére.

Ending/Grafika: Általában slideshow a szereplők egy laza nyári estéjéről (Yurio egy sikátorban fekszik kóbor macskák közt és a többi lazaság xD) De van egy special ending is, a 10. rész végén, egy még boogisabb zenével - és valami eszméletlen slideshow-val :"D Emlegetik korábban, hogy egyszer, még Yuri depis korszakában egy verseny utáni partin a kelleténél több pezsgőt nyomott be szorongása oldására és így a kelleténél kínosabb képek kerültek később elő Viktor telefonjából... na ezt ebben az endingben meg is mutatják :D Rúdtánc és táncpárbaj, no comment :"D (Újabb fanservice. Tényleg nagyon el vannak kényeztetve a rajongók.)

Lesz-e folytatás? Valószínűleg, mert viszik mint a cukrot. Aki nem nézett eddig korit, annak is szórakoztató darab. Aki meg nézett, az meg eldobja magát a valós referenciáktól. (Nem szépítem: ahogy más sportot sem, úgy korit se néztem soha, de a tumblr hamar kiokosított a témában és csak pislogok mint hal a szatyorban annak láttán, mennyi valós inspiráció van a YOI mögött.)

Amúgy a SEE YOU ON NEXT LEVEL felirattal zárul az uccsó rész, ami elég árulkodó jele egy új évadnak, bár hozzá kell tenni, Japánban, ahol még mindig nagyon kényes téma a meleg-kérdés, nem mindenki volt hasra esve tőle. Az író, Kubo Mitsurou, azért folytatná. A történet le van zárva az aktuális versenyévet tekintve, de maradt még benne bőven lehetőség.
2016 legnépszerűbb darabja (a Crunchyroll szerint a fél világ mellett Magyarországon is ez volt idén a legnépszerűbb :D), kizárt, hogy ne érje meg folytatást csinálni. Kérdés, hogy ki bírja ki addig... én biztosan nem. Ha már itt lenne az új évad, az is késő lenne (T__T)

Addig is: Yuri!!! on Ice 1. rész (magyar felirattal): http://indavideo.hu/video/Yuri_on_Ice_-_01_resz


Share/Bookmark

0 hozzászólás (írj véleményt!):

Megjegyzés küldése

amennyiben választ vársz, ne feledd el meghagyni az e-mail címed! :)