Olvasnivaló

Klasszikusok és bestsellerek - romantikus irodalom, fantasy, képregények és sok más minden

Néznivaló

Mozifilmek, animációs filmek és sorozatok

Hallgatnivaló

Pop/rock/alter, leginkább a világ különböző tájairól

Játszanivaló

Játékok lányoknak PC-re és androidra (romantikus visual novel műfaj előnyben :))

Sziasztok!

Ha kérdésetek/kérésetek van, ne habozzatok, írjatok kommentet! :)

'Végy egy fiatal srácot, Yukihira Souma-t, aki szakácsi pályáról álmodozik. Add hozzá az apját, akinek jól menő éttermében dolgozik, és akinek kulináris tudását egy nap szeretné lefölözni. Most fűszerezd meg azzal, hogy az apa egy nap bejelenti, hogy a tengerentúlon fog tovább dolgozni, Souma-t pedig beíratja Japán legelitebb gasztronómiai iskolájába, a Totsuki Akadémiára, amit általában mindössze a diákok 10%-a tud csak elvégezni. És bár ez nem a Gordon Ramsay műsora, Souma-nak mégis epizódról epizódra újabb kihívásokkal kell szembenéznie a konyhában és túlszárnyalnia vetélytársain. "Annnnyira jól le lehet írni egy mondatban ezt a sorozatot - és annyira nem lehet. Ha muszáj lenne egy mondatban összefoglalni, azt mondanám: ...és a japánok képesek arra is, hogy egy főzőpárbajt olyan izgalmasnak ábrázoljanak, mintha a világ legepikusabb csatája lenne.

Viszont mivel a 2014/15-ös évad egyik legjobb darabjáról beszélünk, kifejteném bővebben...:
- mennyire pontosan ábrázolva, milyen is mikor egy mezei tanuló bekerül egy szuperelit suliba. Szociológiailag meglehetősen pontos esettanulány is lehetne :D Mert hiába van Souma-nak gyakorlati tudása a főzésről, a sok szuper-tankönyvön nevelkedett tanuló kinézi őt kezdetben. Főleg Erina kisasszony, az iskola vezetőjének unokája, akinek isteni érzéke van az ízleléshez (már gyerekkorában meg tudott különböztetni 30 különböző sót bekötött szemmel végezett teszt során...) Nem egyszerű a kapcsolati háló, de Souma idővel kivívja többek tiszteletét is, és barátokat is tud szerezni. (Szerintem mondjuk kérdéses, hogy mennyire lehet barátokat szerezni egy olyan helyen, ahol mindenki vetélytársa mindenkinek - de tekintve hogy a shounen műfajról beszélünk, ettől most tekintsünk el és fogadjuk el az örök barátság ártatlanságát :))

- mennyire veszettül látványos a grafikája - komolyan, mintha nem is főzősuli lenne, hanem valami világmentő akció :D A zenéje is tökéletesen passzol hozzá (és bár az opening mélyebb nyomott nem hagyott bennem, az ending annyira fülbemászó hogy most megint nem fog kimenni a fejemből vagy három napig :D)
- mennyire sokat lehet röhögni rajta...

-...és ugyanakkor mennyire benne van minden szereplőnek a saját élettörténete, drámája. 
Kojiro pl. hiába ért el minden létező díjat már nagyon fiatalon, onnantól célt vesztett. Hova tovább ha már a szakma tetején van valaki? Mi tud onnantól motiválni valakit? Szerintem nagyon jó kérdésfelvetés.


Tök jó egyensúlyban van a humor és a feszültség, és nagyon szerethetőek a karakterek is. Ajánlom mindenkinek, aki nem csak csodálatos ételkölteményeket szeretne látni a sok-sok izgalmas főzőpárbaj mellett, hanem izgalmas főzési tippeket is szeretne hallani a profiktól. Nem főzésre oktató show, de lehet belőle tanulni; valódi séf ellenőrzött minden egyes receptet ami a sorozatban elkészült. (Yuki Morisaki - tévés-főzős személyiség, Japánban nagy sztár)
Nézhető indavideón, magyar felirattal: http://lmgtfy.com/?q=shokugeki+no+soma+1.+r%C3%A9sz
Második évad elvileg hamarosan lesz :)


Share/Bookmark

0 hozzászólás (írj véleményt!):

Megjegyzés küldése

amennyiben választ vársz, ne feledd el meghagyni az e-mail címed! :)