Olvasnivaló

Klasszikusok és bestsellerek - romantikus irodalom, fantasy, képregények és sok más minden

Néznivaló

Mozifilmek, animációs filmek és sorozatok

Hallgatnivaló

Pop/rock/alter, leginkább a világ különböző tájairól

Játszanivaló

Játékok lányoknak PC-re és androidra (romantikus visual novel műfaj előnyben :))

Sziasztok!

Ha kérdésetek/kérésetek van, ne habozzatok, írjatok kommentet! :)

Utálni akartam. Igazán. És most mégis azt utálom, hogy nem tudom utálni.

Először majd' kicsattantam a boldogságtól, mikor megtudtam hogy maga a Warner Bros. tette rá a mancsát. Arra gondoltam, hogy így hátha majd kicsit népszerűbbé válik a mangából készített élőszereplős filmek műfaja világszerte.
Aztán meg rájöttem, hogy inkább aggódni kellene, mert a könyvből készült filmek gyakran pocsékak, na meg: mi az, hogy pont azt veszik ki belőle, ami ennek a történetnek a lelke? Ezt a csodálatos viktoriánus korban játszódó fantasy-krimit betették egy modern nagyvárosba. Elhatároztam, hogy jóóól meg fogom nézni csak azért, hogy utána utálkozhassak, hogy ez milyen rossz volt... (igen, egy banya vagyok)

előzmények:
(amiből lett egy említésre se méltó, összecsapott anime)
--> és most itt ez a film, amin az egyik szemem sír, másik nevet

Na, hát ma jött el a nap, hogy megnézzem :) - és nagyon igyekeztem az elején a rosszat keresni benne, végül mégse tudtam teljesen utálni. Félreértés ne essen, továbbra se állítom, hogy különösebben jó film lenne; a manga ismerete nélkül szerintem kifejezetten üres lehet egy nézőnek. Műsorideje két óra, ami mérhetetlenül kevés egy több mint 100 fejezetnél tartó, 2006(!) óta futó mangához. Persze tudom, nyilván nem is az volt a cél, hogy mindent filmre vigyenek belőle - de hát választhattak volna jobb részeket is belőle... Plusz az alapanyag kiváló, nem kellett volna átírni.


Na meg van még egy dolog, ami nagyon zavart. Az eredeti sztoriban Ciel Phantomhive a főszereplő, egy elárvult arisztokrata fiú, aki megidéz egy démont, hogy segítsen szülei gyilkosán bosszút állni (az ár persze a lelke). Míg ki nem derítik, ki volt a gyilkos, addig Sebastian komornyiknak álcázva segíti mindenben. Mindemellett amúgy a brit királynő parancsára különböző alvilági-természetfeletti bűntények után is nyomoznak. A film főszereplője viszont valamilyen ismeretlen oknál fogva Kiyoharu Genpo lett, aki egy elárvult arisztokrata lány  - igen, pont ugyanúgy néz ki mint Ciel, de LÁNY, csak fiúnak adja ki magát mióta megörökölte a hatalmas családi céget.
Mire volt ez jó!? Egyszer se viselkedett kifejezetten lányként. Az, hogy Ayame Goriki-re akarták osztani a szerepet, nem indok; Ciel csak 13 éves; a színpadon is játszotta lány, a szinkronja is lány, itt is lehetett volna attól a színész lány, attól hogy megmarad a neve... Talán érdekes fordulatnak szánták, hogy fiúnak öltözik, de amúgy nem az - csak sajnos azért ez annyira nem érdekes, hogy megérje miatta a fő-főszereplő nevét megváltoztatni. Meg attól, miért kellett a családnevét is változtatni? Főleg miután mindenki tűkön ülve várta, hogy élőszereplősen hallja az "I am Ciel Phantomhive - that is my one and only name" klasszikus sort. Na mindegy... -.-"
A többi olyan dolgot viszont, amiről azt hittem, hogy sose fogom megszokni, mégis megszoktam :)
Még ha 2020-ba is helyezték a szereplőket, az eleganciájukból mit sem vesztettek. A ruhák - még ha másképp is, mint a viktoriánus ruhák - szépek, a díszletek stílusosak, az ételköltemények és porcelánok csodásak, csak úgy mint a mangában.
Az akciójelenetek meg úgy agyon vannak effektezve meg CGI-zve, hogy az agyam eldobom. Nagyon pazar. Ha a filmnek nem is erőssége a csavaros krimi (maga a bűntény - embercsempészet, drog, bomba - nem túl eredeti; bezzeg a mangában, csupa kiszámíthatatlan természetfeletti erő...), az akciójelenet mind nagyon ott van, azt meg kell hagyni. És hála az égnek, kétezres évek ide vagy oda, valami modern fegyver helyett Sebby jó komornyik létére itt is ezüst étkészlettel aprítja a rosszfiúkat.

Sebby-t leszámítva amúgy a többi szereplő is át lett nevezve, és kicsit meg is változtatva. 
Így lett Angelica Durless (aka. Madame Red), Ciel Kiyoharu anyjának nővére Hanae - és meg is változtatták a háttértörténetét, kicsit durvábbra, mint hogy "csak" szerelmes volt Ciel Kiyoharu apjába.

Undertaker meg a manga egyik legérdekesebb karaktere alig 1 percre tűnik fel - pedig milyen menőre átalakították már! O.o


Az egyetlen, aki Sebastian-on kívül eredeti formájában és nevével maradt, az Mey Rin, a nagyon ügyetlen cselédlány, aki mellesleg szuper mesterlövész és a végletekig hű Ciel-hez Kiyoharu-hoz. Azonban kár, hogy csak őt tartották meg az eredetileg 3 főből álló testőrségből, mikor Finny (a szupererővel bíró kertészlegény) vagy Bard (a robbantós szakács) háttérsztorija sokkal érdekesebb; miért vette őket Ciel magához és mi okuk a feltétlen hűségre, stb. De gondolom őket nem tartották olyan közönségmágnesnek, mint egy csini lövöldözős csajt, szóval kiestek... :/ Na mindegy, az ilyen hiányosságok kiküszöbölésére ajánlom a mangát inkább...


magyar felirattal online (nem tudok a minőségéről nyilatkozni, én nem ezt a verziót néztem)
http://indavideo.hu/video/Kuroshitsuji_-_Live_action_magyar_felirattal_1part
http://indavideo.hu/video/Kuroshitsuji_-_Live_action_magyar_felirattal_2part
angol feliratos torrent (a képminőség kiváló; a felirat nem csúszik):
http://www.nyaa.se/?page=view&tid=565332 


Share/Bookmark

0 hozzászólás (írj véleményt!):

Megjegyzés küldése

amennyiben választ vársz, ne feledd el meghagyni az e-mail címed! :)