Olvasnivaló

Klasszikusok és bestsellerek - romantikus irodalom, fantasy, képregények és sok más minden

Néznivaló

Mozifilmek, animációs filmek és sorozatok

Hallgatnivaló

Pop/rock/alter, leginkább a világ különböző tájairól

Játszanivaló

Játékok lányoknak PC-re és androidra (romantikus visual novel műfaj előnyben :))

Sziasztok!

Ha kérdésetek/kérésetek van, ne habozzatok, írjatok kommentet! :)

1983. júliusa.
"Maebara Keiichi nemrég érkezett az eldugott kis falucskába, Hinamizawa-ba. A meglehetősen aprócska iskolában gyorsan összebarátkozik a vele egykorú és kicsit fiatalabb diákokkal is... Ezek után gondolhatnánk, hogy ez ismét egy sulis anime, ahol a lányok és főhősünk mindennapjait izgulhatjuk és nevethetjük végig... Viszont ez nem teljesen igaz.
Keiichi időközben tudomást szerez a majdnem megvalósult duzzasztógátról, és a különös balesetekről az építkezés területén. De amikor bármelyik lányt kérdezi erről, falba ütközik. Tagadnak mindent, viszont a szeméttelepen talált újságcikk éppen ezekről a balesetekről ír... Ráadásul a falusiak Oyashiro sama (a hely Istene) átkáról suttognak. Vajon mi az igazság? Tényleg elhallgatnak valamit a lányok? A rejtély megoldása Keiichire vár.
Így kezdődik az első fejezet..."
... írja az animeaddicts.hu ajánlója.

A csavar viszont ott kezdődik, hogy az első pár rész utána főszereplőnk meghal. Ki hallott már olyat, hogy egy főszereplő pár rész után meghaljon? Na ugye hogy senki. Ezért aztán nem kellene meglepődnünk, mikor Keiichi másnap besétál az iskolába, mintha mi sem történt volna. De mégis meglepődünk. Rajtunk kívül viszont senki más nem, mert senki nem emlékszik a történtekre, még a kis barátnői sem, akik megölték. Újra látjuk, ahogy barátaival tengeti mindennapjait, mint az első kezdetkor - ám most egy másik szereplő szemszögéből látjuk az eseményeket... aztán Keiichi újra meghal. 

És újra kezdődik elölről a történet. Ekkor kérdezi meg a kedves néző az asztalt csapkodva, hogy mégis mi a fene ez, mit szívott az író!?
Aztán rájövünk, hogy újra és újra és újra 1983 júliusa kezdődik elölről... uhh, nagyon alter és nem, tökre nem véletlen a logón lévő végetlen jel.
 
A kérdés az, hogy mégis miért. Az első évad '83 júliusának lehetséges befejezéseit mutatja be; válaszokat csakis a másodikban kapunk.
Egy ősi átok miatt hullanak az emberek, nem is valódi gyilkosságokról van szó?
Egy betegség tombol a faluban, melynek lappangási ideje ha lejár agresszivitást és paranoiát okoz a fertőzöttekben?
Vagy az áldozatok valakinek az útjában álltak és hétköznapi bűnügyekről van szó?
Ha azt mondom kicsit mind a három, akkor talán nagyon meg fogtok lepődni, de spoilerezni akkor sem szeretnék. Helyette elárulom, hogy magyar felirattal megtaláljátok online :) 
És itt álljunk meg egy kicsit, mert bennem két nagy kérdés is felvetődött. Minden fejezet ugyanúgy kezdődik, ugyanazokkal a szereplőkkel, és mégis: teljesen más lesz mindig a vége.
Belegondoltatok már hogy néha mennyire kis dolgokon múlik hogy mi fogunk velünk történni? Itt most az éppen lekésett busztól az egyetemi felvételi egyetlen hiányzó pontjáig mindenre gondolok... néha olyan apróságokon múlik minden, hogy szerintem ijesztő, jobb volt míg bele se gondoltam.
Aztán: mi az, ami állandó bennünk? Ha újra és újra bedobnak minket ugyanabba a szituációba anélkül hogy emlékeznénk rá, lehet hogy bizonyos dolgokat másképp fogunk csinálni, de van egy lényegünk, a személyiségünknek egy magja amiből mégis ugyanazok a dolgok jönnek elő mindig... Vajon ugyanez igaz a lélekvándorlásra is? Elvileg minden életünkben tanulunk valamit, tehát mindig változunk kicsit, ezzel már sokan foglalkoztak, de mi az ami az állandó bennünk, ami nem változik?

Egyébként épp ebben a "tanulásban" van szerintem a történet kulcsa: míg Keiichi először egy baseballütővel szétveri Satoko nevelőapját (mellesleg megérdemelte, de most nem erről van szó), addig az utolsó fejezetben már végigjárja a gyámügyi bürokrácia labirintusát. Vagy: Rena... hátőőő először nemes egyszerűséggel feldarabolja apja barátnőjét, akiről megtudja hogy csaló és csak a pénzüket akarja, addig az utolsó megoldás számára is a megbeszélése lesz a dolgoknak, még ha nem is könnyű apja szemét felnyitni. Szóval egyének szintjén nézve mindenki fejlődik. Na de mi van a faluval és a gyilkosságokkal, lesz-e ennek is megoldása?


Ami közös minden fejezetben hogy bármi is történjen a többi szereplővel, Rika, (aki bár még csak tíz éves, árvasága által a Furude szentély örököse és amúgy nagyon cukiii) mindig meghal a nyári gyapotünnepség éjjelén... de hogyan kerül vissza '83-ba és miért?
Rajta kívül azonban még mindig meghal még valaki más is ugyanazon az éjjel... Nem árulom el melyikük, de annyit mondhatok, hogy van a sorozatban egyetlen szereplő, aki tudja hogy az események ismétlődnek... viszont titkolja, és sokáig a néző sem tudja. Na szerintem ez megint elég nyomasztó - milyen lehet tudni, hogy meg fogsz ugyanazon az éjszakán halni és nem tehetsz ellene semmit? Vagy mégis lehet tenni ellene? A történet legnagyobb kérdése talán az, hogy van-e sors. Mi irányítjuk és meg lehet-e szökni előle vagy elkerülhetetlen bármit is teszünk? Eljön-e valaha 1983 augusztusa a kis falura?

Én csak ajánlani tudom - bár nyugodt szívvel nem mondanám azt, hogy mindenkinek. Elég... "vegyes" hangulata, a történet sem egy könnyen emészthető darab meg aztán gyilkosságok is vannak benne... A hangulat néhol könnyed; a kölykök mit sem sejtve vízipisztoly csatáznak a suliudvaron a napsütésben, aztán pár nappal később gyilkosságok történnek... És a kabócák hangjától van valami nagyon baljós hangulata az egész falunak... minden részben van legalább egy jelenet, mikor felülről mutatják a kis falut, sűrű erdő veszi körül, a nap lefelé megy... és az a hang csak szól... én először azt hittem valami madár visítása, aztán a google fordító felvilágosított xD


Share/Bookmark

0 hozzászólás (írj véleményt!):

Megjegyzés küldése

amennyiben választ vársz, ne feledd el meghagyni az e-mail címed! :)