Olvasnivaló

Klasszikusok és bestsellerek - romantikus irodalom, fantasy, képregények és sok más minden

Néznivaló

Mozifilmek, animációs filmek és sorozatok

Hallgatnivaló

Pop/rock/alter, leginkább a világ különböző tájairól

Játszanivaló

Játékok lányoknak PC-re és androidra (romantikus visual novel műfaj előnyben :))

Sziasztok!

Ha kérdésetek/kérésetek van, ne habozzatok, írjatok kommentet! :)

"Emlékezetes napja maradt életemnek ez a nap, mert nagy változásokat okozott bennem. De ez a nap senki életéből nem hiányzik. Képzeljétek csak el, hogy egy bizonyos nap kiesett volna az életetekből, milyen másképp fordult volna minden.” – De hogy az a nap hozta-e a sorsdöntő fordulatot, amikor a Szép remények hőse, a szegény gyerekből úriemberré vált Pip először járt a dúsgazdag Havisham kisasszony házában, vagy inkább azon a ködös téli hajnalon dőlt el minden, amikor kisgyerekként egy szökött fegyencnek ételt-italt lopott? S amikor kiderül, mi mikor és miért történt-e tudás nem rejt-e magában újabb sorsfordulót? Pip életében mindenesetre megjelenik a titokzatos jótevő, akinek hála, maga mögött hagyhatja a falusi kovács házát s a mocsárszéli kis falut, és Londonba utazhat, hogy úriemberré váljon. A szép reményű ifjú Havisham kisasszonyt hiszi támogatójának, akinek házában évekkel korábban fizetett játszótársként szolgált. Az esküvője napján elhagyott kisasszony a menyegző foszladozó, rothadó díszletei között éli életét és fogadott lányát, Estellát a férfiak megleckéztetésére neveli. Pip beleszeret a lányba, s lelkében megfogan a gazdagság, az előkelőség iránti vágy is. Ám a tanulással, Estella „kergetésével” és léhasággal töltött londoni évek egy csapásra véget érnek, amikor egy este megjelenik Abel Magwitch, a szökött fegyenc… Charles Dickens „a szív írója”. A Szép remények talán a legjobb regénye, mely valamennyi kritikusa szerint messze kimagaslik életművéből.

Ennyi elég is a könyvről; a befejező mondat méltatásának ellenére nekem akkor sem ez a kedvenc Dickens-regényem. De félreértés ne essék, azért ajánló jön, nem szitkozódás - de hogy Pip mekkora papucs, felidegesített. Estella picsogása egy dolog - elkényeztetett kisasszonytól nem vártam mást -, de olyan jóravaló gyereknek indult ez a Pip, aztán úgy elkanászodott meg annyira minden másra vakká tette az Estella körül való felesleges körök futása, hogy kiakadtam, miért nem kezd már valami értelmeset magával... mindegy. Azért még a történet érdekes, a jellemfejlődések izgalmasak és a korrajz gyönyörű... de itt térjünk át a filmre.

Jeremy Irvine jóképű, Holliday Grainger gyönyörű - és ha a színészi teljesítményt szeretném méltatni, akkor rajtuk tovább is lépnék, ebben az ügyben ugyanis Ralph Fiennes és Helena Bonham Carter lesz az illetékes. Előbbi azért, mert az egyik legnagyobb brit színésznek tartok, utóbbi meg... na ez egy érdekes téma. Félelmetesen jól alakítja az őrült boszorkány szerepét - csak a bajom az, hogy Havisham kisasszony szerintem nem az. Én a könyvben egy nagyon mélyen magába zuhant, szerelme elvesztése és a csalódás miatt depressziós (igen, agyilag kicsit el is borult) idős hölgyet láttam a lelki szemeim előtt, itt pedig egy nő úgy hisztériázik két órán át, mintha egy gyermekmeséből előlépett boszorkány lenne. (És azt meg már nem is említem, hogy szerintem  idősebbnek kellene lennie; én legalább is sokkal idősebbnek képzeltem.)
És a másik dolog, amiről még beszélnem kell, ha már elkezdtem a filmről mesélni: ez egy NAGYON lebutított változata az eredeti történetnek! Mint a legtöbb megfilmesített regény esetében, itt is kihagyták azokat a kis érdekes mellékszálakat, mellékszereplőket, amik hozzájárulnak ahhoz, hogy életszerűnek érezzük a történetet, vagyis olyannak, amilyennek azt Dickens bácsi megírta. Tudom, hogy két órába nem fér bele minden, de akkor sem szeretem amikor egy jó történetből önkényesen elvesznek nagyon jó részeket!

Összességében a könyvet mindenkinek ajánlom, a filmet meg inkább csak azoknak, akik már olvasták a könyvet és tudják hogy néz ki egészben a történet.
A könyv bizonyos fordításokban Nagy várakozások címmel is megjelent, ne lepődjön meg senki tehát ha az alábbi linken is így találja: http://mek.oszk.hu/11400/11421/


Share/Bookmark

0 hozzászólás (írj véleményt!):

Megjegyzés küldése

amennyiben választ vársz, ne feledd el meghagyni az e-mail címed! :)