Olvasnivaló

Klasszikusok és bestsellerek - romantikus irodalom, fantasy, képregények és sok más minden

Néznivaló

Mozifilmek, animációs filmek és sorozatok

Hallgatnivaló

Pop/rock/alter, leginkább a világ különböző tájairól

Játszanivaló

Játékok lányoknak PC-re és androidra (romantikus visual novel műfaj előnyben :))

Sziasztok!

Ha kérdésetek/kérésetek van, ne habozzatok, írjatok kommentet! :)

"Charles Dickens, a XIX. századi angol realista regényirodalom legjelentősebb alakja. 1850-ben jelent meg Copperfield Dávid című regénye, melynek központi témája a szegénység és a kiszolgáltatottság. Hőse egy kisfiú, az ő szenvedésein keresztül tárul fel a felnőtt-társadalom gonosz, embertelen világa.
Az író alakjai sorsát részvéttel, felfokozott érzelmekkel, őszinte és mély humanizmussal, humorral ábrázolja. Az enciklopédikus igényű nagy összefoglalás az alkotó legjellemzőbb látomása a világról, egyben nem is túlságosan burkolt önéletrajz."
Na EZ Dickens legjobb regénye szerintem, és nem a Szép remények, ahogy páran emlegetni szokták. 
Haragudnom kellene a fülszövegre - mert mindig haragszom mikor úgy írnak egy könyvről hogy a történetről semmi nem derül ki -, de nem tudok.  Egy ember életét teljes egészében végigkíséri, tehát annyi más személlyel és sok kis történettel találkozhatunk, hogy tényleg nem lehet röviden összefoglalni, miről is szól a történet. Nem véletlenül két kötetben jelenik meg általában.

(Debrecenben a Kálvin téren sikerült kifognom pár száz forintért ezt a szépséget - szeretem annak az antikváriumnak a kirakodóvásárát, ajánlom mindenkinek :3 Aki pedig nem debreceni, illetve nem akarja/tudja megvenni, annak ajánlom figyelmébe továbbra is a Magyar Elektronikus Könyvtárat, ahol legálisan elérhető a könyv teljes egészében http://mek.oszk.hu/10600/10693/10693.htm)

Bár addig még nem jutottam el idő szűkében sajnos hogy a filmet is megnézzem, íme az ajánlója (ennyiből egyelőre úgy látom ezt a történetet nem butították le nagyon):
"Copperfield Dávid kora gyermekévei áldott békességben és boldogságban telnek. Bár édesapja nem érhette meg fia születését, szép és szerető édesanyja, Clara, no meg Peggotty, a hűséges és odaadó szolgáló melegséggel és biztonsággal veszik körül. Mindennek egy csapásra vége szakad, amikor édesanyja feleségül megy a nagytudású, de keményszívű Edward Murdstone-hoz. Anyja korai halála után mostohaapja Londonba küldi a fiút, hogy ott önálló életet kezdjen és munkával keresse meg a kenyerét. Jósorsa összehozza a kalandos életű, ámde vajszívű Mr. Micawber-val és annak szerető feleségével. Csakhogy Mr. Micawber az adósok börtönébe kerül. A magára maradt Dávid nénjének, Betsey Trotwoodnak a házába menekül. Nénikéje jóvoltából megnyílik előtte a világ. Élete ismét új fordulatot vesz."

Aztán persze az ifjú Dávid szerelmes is lesz; beleszeret a gyönyörű, de végtelenül együgyű Dórába - miközben Ágnes, gyermekkori jóbarátja, egy földre szállt angyal (a megtestesült jóság, szépség és erény aki mindig Dávid mellett áll), epekedik utána. Hogy ki mellett köt ki, azt nem spoilerezném le, de meglepetéssekkel teli a történet, annyit mondhatok. 

Kihagyhatatlan szereplők Micawber úr és megszámlálhatatlan tagú családja. Ő az, aki mindig barokkos körmondatokban és olyan drámai tálalásban tudja közöli ezerszer is, hogy eladósodott, hogy az már komikus. Mindig csak a nagy lehetőségre vár, felesége hisz benne (szerinte egyszer még nagy ember lesz, ezért nem hagyja el semmilyen körülmények közt) - hogy viszi-e valaha valamire ez a jólelkű, de pénzhez nem értő flótás... jó kérdés :)

De Peggotty-nak is elég nagy családja van, akik szintén jó témát szolgáltatnak Dickensnek. Az egyszerű, ám annál szorgalmasabb halászcsalád ábrázolása talán a legrealisztikusabb a műben. Pegotty úr maga neveli unokahúgát, aki jóravaló lánynak indul, ám nagyravágyása tévútra viszi és szégyent hoz becsületes családjára. Ennek ellenére mindenki megbocsát neki, még vőlegénye, a környék legrendesebb és legjobb munkát végző hajós legénye, Ham is, aki nagyon szereti Emily-t, bármit is tegyen a lány - kérdés, hogy elég-e ez a nagyvilági életre vágyó lánynak...

Ami még számomra érdekes volt, hogy Dávis iskolai barátait nem veszítjük végleg szem elől, mikor elhagyja az iskolát. Több emberrel is találkozunk a későbbi évek során - mint az előkelő Steerforth, aki a várakozásokkal ellentétben élete nem a legjobb irányba halad, vagy épp Traddles - mert minden Dickens-regénybe kell a főszereplőn kívül még egy szegény fiú, akinek végül sok munka árán révbe ér az élete :) 

Annyi kedvenc szereplőt hagytam még ki, hogy már utána se merek nézni, mert akkor még hosszabbra nyúlna az írásom :) Akinek felkeltettem az érdeklődését, ahogy azt fent is linkeltem MEK-en megtalálja a könyvet :)


Share/Bookmark

0 hozzászólás (írj véleményt!):

Megjegyzés küldése

amennyiben választ vársz, ne feledd el meghagyni az e-mail címed! :)