Olvasnivaló

Klasszikusok és bestsellerek - romantikus irodalom, fantasy, képregények és sok más minden

Néznivaló

Mozifilmek, animációs filmek és sorozatok

Hallgatnivaló

Pop/rock/alter, leginkább a világ különböző tájairól

Játszanivaló

Játékok lányoknak PC-re és androidra (romantikus visual novel műfaj előnyben :))

Sziasztok!

Ha kérdésetek/kérésetek van, ne habozzatok, írjatok kommentet! :)

 a bejegyzés szakmai ártalmak terméke xD
Esti Kornélről mindenki szájába belerágják a suliban, hogy ő Kosztolányi sötét alteregója, az író másik, polgárpukkasztó énje... - de ennél sokkal több van benne. Szerintem nincs ember akivel érettségi előtt ne cincáltatták volna szét betűkre a villamosútról szóló utolsó fejezetet - na meg a Vörös Oroszlánt... pedig vannak olyan fejezetek (novellák?) amelyek sokkal jobban megmutatják Esti Kornél (és Kosztolányi?) énjét... de hát a tantervek már csak olyanok, amilyenek - szerencsére nekünk itt az Országos Elektronikus Könyvtár ahol a többihez is hozzájutunk ;)
De ha már úgy emlegettem, hogy ezek a novellák megmutatják a ő igazi énjüket... mi is lenne az?
Szerintem a legjobban ott fogható meg a karakter legjobban, hogy játszik a nyelvvel. Persze sok minden mást is csinál: pukkasztja a közízlést, szemtelenkedik, úgy viselkedik ahogy csak kedve tartja - de ezeket mind a nyelv által fejezi ki. Ő a szó szoros értelmében játszik a nyelvvel: csűri-csavarja, próbálgatja határait és közben egész egyszerűen azt mondhatjuk, hogy remekül szórakozik.
Például: Negyedik fejezet, melyben régi barátjával "Becsületes Város"-ba tesz kirándulást
A város, amelyben a boltok táblái az igazságot hirdetik. "Margarinnal, tojáspótlóval készített, állott sütemények" vagy "Lábrontó cipők. Tyúkszem, tályog szavatolva. Több vevőnk lábát amputálták." Mi ez, ha nem játék? Komoly úgysem lehet - nincs üzlet ami valaha is kiírná az igazságot magára :D 
...vagy: Kilencedik fejezet, melyben a bolgár kalauzzal cseveg bolgárul, s a bábeli nyelvzavar édes rémületét élvezi
Esti az original troll. Fogalma sincs, miről karattyol a bolgár kaller, mégis bólogat mint a hülyegyerek... és még élvezi is. Aztán kezdi komolyan venni: próbálgatja, mik azokat az érzelmek és tartalmak, amiket még a hangsúlyból és egyéb nonverbális úton fogni lehet... - sose lenne bátorságom hozzá.
És ki ne hagyjuk a szemezgetésből a kedvencem: Tizenhetedik fejezet, melyben Ürögi Dani beruccan hozzá egy szóra
Kinek nincs olyan ismerőse, aki a legkisebb dolgot is egy óráig írja körül? Aki ha beállít, hogy öt percre marad, egy óráig csak azt kérdezgeti hogy biztosan nem zavar-e? Aki annnnnnnyit dumál a semmiről és akinek könyörögni kell hogy mondja már el, miért jött, hogy legszívesebben azt mondanánk neki, hogy ha nem nyögöd ki mit akarsz, mérget keverek a kávédba vagy lepuffantalak? 
Nos, amíg az átlagember belül fortyog, de kifelé udvariasságot tettet, addig Esti olyannyira az olyannyira nem törődik vele ha bunkónak tartják, hogy ki is mondja ezt. "Hogy föltartasz-e? Végtelenül föltartasz. Hogy unlak-e? Kimondhatatlanul unlak. Nincs arra szó, hogy milyen pokolian unlak... Bevallom, fél kilenckor már arra gondoltam, hogy egy adag ciánkálit keverek feketédbe, és megmérgezlek. Aztán úgy kilenc felé inkább amellett döntöttem, hogy amíg itt beszélsz, kihúzom hatlövetű forgópisztolyomat, beléd engedek egy-két golyót, s agyonlőlek. Amint láthatod, a helyzet némiképp megváltozott. Nekem most a te szöveged már halvány és erőtlen. Nem is használhatom, visszaszármaztatom hozzád, tégy vele, amit akarsz. Ebben a pillanatban borsosabb és cifrább szövegre volna szükségem, a szitkok és becsületsértések oly ékesszóló záporára, melyhez képest a shakespeare-i hősök átkozódása csak limonádé..." - hányszor jut eszembe ez a bekezdés, mikor feltartanak, azta...

Esti jó. Sokkal jobb nyugodtan olvasni, mint a tanárok zaklatására. Úgyhogy olvassátok :3
http://mek.oszk.hu/00700/00744/00744.htm


Share/Bookmark

0 hozzászólás (írj véleményt!):

Megjegyzés küldése

amennyiben választ vársz, ne feledd el meghagyni az e-mail címed! :)