Olvasnivaló

Klasszikusok és bestsellerek - romantikus irodalom, fantasy, képregények és sok más minden

Néznivaló

Mozifilmek, animációs filmek és sorozatok

Hallgatnivaló

Pop/rock/alter, leginkább a világ különböző tájairól

Játszanivaló

Játékok lányoknak PC-re és androidra (romantikus visual novel műfaj előnyben :))

Sziasztok!

Ha kérdésetek/kérésetek van, ne habozzatok, írjatok kommentet! :)

bejegyzés egy új kedvenc könyvről és melynek végén Bloggerina felismerte,
miért olyan fontos számára a blogja

"Oscar Wilde e regényével vált ismertté és elismertté, egyesek szemében a kor botrányírójává. A címszereplő Dorian Gray: ártatlan, irigyelt szépségű fiatalember, akit újdonsült barátja eltéríti addigi életétől, bevezeti a társasági élet önző, élvhajhász világába. A szépségére ráébredő Dorian az örök fiatalságért a lelkét is eladná. Vágya teljesül, s félelmetes átalakulás kezdődik, melyben a vonzó fiatalemberről készült portré lesz a lélek változásának tükörképe."

Nekem ez a kivonat mindig is olyan komornak tűnt - és bár a történet valóban nem sokkal vidámabb,  azért nagyon sokat nevettem közben. 
Nem, Dorian Gray nem vicces. Annyira nem is szerethető. Míg menyasszonya meg nem öli magát kegyetlensége miatt, talán még drukkoltam is neki, de végül már ellene szurkoltam. Pedig mégis csak ő lenne  főszereplő... 
Viszont Lord Henry! Valójában őt sem mondanám viccesnek a szó klasszikus értelmében - de olyan irónia és szarkazmus van szinte minden megszólalásában, hogy sokat nevettem rajta. Az az angol megvetés minden iránt, ami amerikai; az a fanyarság, amivel kritizálja ugyanazt a botrányos nemesi életet, amit ő is él... annyira brit beszólásai vannak, hogy elképesztő xD

"Fél hétkor! Képtelen idő. Mintha az ember teához húst enne vagy angol regényt olvasna. Hát
nem bánom, hétkor. Úriember nem vacsorázik hét előtt."

"Természetesen nyomoznak az ügyben, és nem szabad beleavatkoznod. Az ilyesmi divatossá tenné az embert Párizsban.
De Londonban előítéletek uralkodnak. Itt a botrány nem jó début. Ezt tartogatni kell, csak később, öregkorunkban kelthetünk vele nagy érdeklődés" :D 
És számára minden csak egy "tanulmány". Mindent vizslat, filozofál róla - és ennyi. Együttérzés nem sok van benne; minden(ki) csak addig kell neki, míg szórakoztatja...
"Én sohase helyeslek és sohase helytelenítek semmit. Az élettel szemben képtelenség így
állást foglalni. Nem azért vagyunk a földön, hogy kitomboljuk erkölcsi előítéleteinket. Sohasem
ártom magam abba, amit a kedves emberek tesznek. Ha valamilyen egyéniség megragad,
a kifejezésnek bármily eszköze tetszik nekem, melyet ez az egyéniség választ... Dorian nagyszerű tanulmány lesz."

 - mégis általában ő fogalmazza meg azokat a mára híres idézetekké vált gondolatok többségét. Nagyon jó egyensúlya van ennek a könyvnek egyébként: maga a cselekmény is izgalmas, a történet fenntartja az érdeklődést - de helyenként megáll (nem sok időre) és kimond valamit, amit az ember szeret hallani. Amit a történetből ugyan az olvasó is levont magának, de Oscar Wilde olyan szépen fogalmazza meg, hogy vétek lett volna ezeket kihagyni. 

"Volt egy nagyon borsos számla is valami XV. Lajos korabeli berakott öltözködőkészletről, melyet eddig nem mert átküldeni gyámjaihoz, kik roppant régimódi emberek voltak, és nem tudták megérteni, hogy olyan korban élünk, mikor a szükségtelen dolgokra van igazán szükségünk"

"Az önvádban van valami fényűzés. Ha önmagunkat korholjuk, úgy érezzük, senki másnak nincs joga korholni bennünket. A gyónás oldoz fel bennünket, nem a pap."

És bár olyan idézetgyűjteményt írtam ki a könyv olvasása során, hogy az csuda, azért mégis tudtam egy abszolút kedvencet választani:
"Ez nem is volt bók. Hanem vallomás volt. Most, miután megtettem, úgy érzem, hogy valami
kiszállt belőlem. Talán sohase lenne szabad szavakba önteni az ember imádatát."
Kicsit én is azt érzem, mikor írok valamiről, amiért rajongok, hogy a végén kiszáll belőlem valami. Mondjuk nem rossz érzés, mert a nyugtalanság, kusza gondolatok és az indokolatlan rajongás azok, amik eltűnnek. A végére sokkal jobban átlátom, miért is szeretem azt a valamit. Ez másnak úgy tűnhet, ez elvesz a dolog varázsából, de nem. Mindig is azért szerettem írni (nem csak blogot, jegyzetet is a suliban és hasonlók :D) mert az rendszerezi és összeszedi a gondolataimat. De most már nagyon elkanyarodtunk a témától :) Visszatérve hozzá: a  Magyar Elektronikus Könyvtárból legálisan letölthető a könyv, jó szórakozást hozzá :)


Share/Bookmark

0 hozzászólás (írj véleményt!):

Megjegyzés küldése

amennyiben választ vársz, ne feledd el meghagyni az e-mail címed! :)