Olvasnivaló

Klasszikusok és bestsellerek - romantikus irodalom, fantasy, képregények és sok más minden

Néznivaló

Mozifilmek, animációs filmek és sorozatok

Hallgatnivaló

Pop/rock/alter, leginkább a világ különböző tájairól

Játszanivaló

Játékok lányoknak PC-re és androidra (romantikus visual novel műfaj előnyben :))

Sziasztok!

Ha kérdésetek/kérésetek van, ne habozzatok, írjatok kommentet! :)

Tudom, tudom hogy Örkény írta a darabot, de most az előadásról lesz szó. Kötelező jelleggel meg kellett nézni Drámaelméleten - és mit mondjak? Végre valami normális amit mostanában adtak fel!
Helyenként idézni fogok a dolgozatomból is amit róla írtam - nem másolom be az egészet mert az meglehetősen száraz és unalmas lenne xD Viszont megteszem azokat a kis megjegyzéseimet, amiket dolgozat közben nem lehetett beszúrni, mert tuti pontlevonással jártak volna... :D:D

(Csak hogy konkretizáljuk, a debreceni Víg Kamarában volt az előadás amiről szó lesz és a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház adta elő) 

Szóval...:

Örkény István Tóték című kisregényét már számtalanszor színpadra vitték. A dráma alapjául szolgáló kisregény 1964-ben íródott, míg maga a drámai változat 1967-ben született meg.  Világszerte nagy sikerrel játszották Washingtontól Japánig; itthon Fábri Zoltán filmet is készített belőle Isten hozta, őrnagy úr! címmel. 2004-ben a Beregszászi Illyés Gyula Színház is feldolgozta Vidnyánszky Attila rendezésével...
Igen, itt jön egy rész az Örkény-féle fekete humorról, aztán: rövid cselekményismertetés - bár szerintem ez mindenkinek a könyökén jön már ki - legalább is mi a legapróbb cafatokra szételemeztük gimiben -.-" xD
A dráma cselekménye egy mátrai faluban játszódik. Itt él Tót, a falu tekintélyes tűzoltóparancsnoka feleségével, Mariskával és lányukkal, Ágikával. Fiuk Tót Gyula zászlós, aki a fronton harcol. Szorgalmasan küldi haza leveleit, amelyek egyikében megkéri családját, lássák vendégül pár napig felettesét. A család lelkesen készül a vendég fogadására, remélve, hogy az majd a fronton valami veszélytelen beosztást juttat Gyulának kedvességükért cserébe. A konfliktus az őrnagy érkezésével kezdődik. Egyre furább kívánságai vannak, míg szinte az őrületbe nem kergeti a családot. A darab azt a kérdést feszegeti, meddig szabad engedelmeskedni a hatalomnak, hol vannak a józan ész határai.
pár szó a rendezőről:
Vidnyánszky Attila Kossuth- és Jászai Mari-díjas színházi rendező, a debreceni Csokonai Színház igazgatója és a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház (2008. december 4-étől Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház) alapító igazgatója... stb.

és végre a színpadképhez értünk - na jó, inkább ide ugrottam, mert ez tetszett xD
A Tóték rendezése során is egy nagyon kreatív színpadképet hozott létre. Jobbról Tóték kis házát láthatjuk, balról jön mindennek az ellentéte, minden, ami „nem-Tóték”; a rádióhíreket itt olvassák be, hogy mi zajlik a külvilágban, az őrnagy innen vonul be...

A jelmezek nagyon egyszerűek, de egészen reálisak, akárcsak a díszletek; valódi kis tűzhely, falusi kis konyhából vett fa lóca, működőképes rádió. De a szoba fala, a festett felület - amelyet majd el is bontanak -, inkább az eltakarást szolgálja, mint sem reális szobabelsőt mutat be...

    De a színpadon kívüli helyek is nagyon fontosak. A darab betölti az egész nézőteret is; a sült hús illata, amit Mariska már a darab megkezdése előtt elkezd sütni, ellepi az egész nézőteret (ááá de éhes lettem tőle!!! xD) – és az őrnagy is innen tűnik fel egyszer, mikor már azt hittük, „megszabadultunk” tőle.
   
na itt már elkezdtem keményen gondolkodni, de nehéz volt xD
A Tót család nincs egyedül; számos ugyanilyen Tót család van, akik csak várják, hogy vége legyen a háborúnak, fiuk hazatérjen, és ne kelljen tovább engedelmeskedni a hatalom kényének - kedvének. Mind-mind olyan karakterek, akik bármelyik kis faluban megtalálhatóak ilyen helyzetben.


     Tót (Tóth László - mekkora LOLság hogy Tóth játssza Tótok xD) próbálja megőrizni tekintélyét, ám tőle nagyobb tekintélyek is vannak, például a felesége inkább hallgat az őrnagyra, mint rá. De azért még próbálja az utolsó percig a család életét visszaállítani a hétköznapi módra, mikor már felismeri, hogy ami velük történik, az már egyszerűen ellent mond a józan észnek.

    Mariska és Ágika a szeretetet képviselik ebben a kemény világban. Bár a színészeken egyébként is érződik, hogy már évek óta együtt dolgoznak, Szűcs Nelli Mariskája még direkt módon is próbálja összefogni ezt a kerek egész szereplőgárdát a mindenek felett álló nő szerepével. Nem mintha neki nem lenne könnyebb az őrnagy kívánságai nélkül, de a fiáért bármire hajlandó; ő az, aki összefogja a családot, próbálja békíteni az ellentéteket, kiszolgál és csitítgat mindenkit.
    Ágika (Orosz Melinda) mint az anyja, csak fiatalabb kiadásban. Még akkor is Gyuláért cselekednek, mikor már alig bírják energiával, idegekkel. Bár a darab során vannak rá utalások, hogy mennyire érdeklődik az őrnagy iránt, konkrétan sosem történik semmi köztük; Ágika lelkesedése inkább gyerekes, csak az újdonság iránt érdeklődő. 

megjegyzés: na ja, folyton dugatná magát az őrnaggyal ott forgolódik az őrnagy körül, de hát azt meg nem érdekli csak a dobozolás :D azért volt egy jelenet, mikor már majdnem sikerrel járt: egyszer maradtak  kettesben, de akkor olyan szenvedélyesen tépkedték a kartonlapokat miközben majdnem egymáshoz lapultak, hogy az csuda :D komolyan: ez volt a majdnem-szexjelenet :D lehet hogy velem van a baj, de ez az utalás szerintem igenis jó volt; ízlésesebb mintha letámadják egymást a helyszínen xD de persze lehet hogy én vagyok túl konzervatív.

    Gizi Gézáné (Béres Ildikó) is olyan karakter, amelyik bármelyik településen megtalálható. Úgy próbál meg boldogulni bájait árulva, ahogy tud; a plébános (Sőtér István) a párja – mármint nem csak alkalmi összejöveteleit illetően, hanem ő is egy ember. Úgy értem halandó ember, akinek példát kellene mutatnia a kemény időkben, de néha mégis bűnbe esik --> no comment -.-" meg van a véleményem mind a kettőről, de ha elkezdtem volna leírni tuti karó :D

    És persze feltétlenül szót kell ejteni a postásról, akit Rácz József olyannyira őrültként alakított, hogy el sem tudtam dönteni, nevessek-e rajta vagy dühöngjek inkább, mert ahogy manipulál a levelekkel, az már felháborító… (fuuu néha már annyira idegesített, azt hittem én megyek fel a színpadra hogy felrúgjam onnan .- de ez jó mert azt jelenti hogy iszonyat jól játszotta a karaktert!!!) igen, az, de a darabnak az ő karaktere nélkül nem lenne értelme. Én nem is egy személytípussal azonosítanám, hanem inkább magával a Szerencsével. Hisz Tóték sem befolyásolhatják, mi jut el hozzájuk a postástól és így van ez az emberrel is; az ember csak várja a szerencsét, aztán vagy jön, vagy nem - megint nagyon bölcs voltam, simán kérek rá plusz ponot -.-" :D
Azt viszont kicsit gáznak tartom, hogy az egész gugli nem talált egy képet amin szerepelne a darabban (vagy úgy egyáltalán, mert ha az ember őt írja be akkor is Trill Zsoltot dobja ki a gép -.-" nem ő volt az egyetlen szereplő akármennyire is közönségkedvenc -.-" )

De nem ő az egyetlen őrült a darabban; a másik természetesen Trill Zsolt őrnagya, akin még akkor sem látszik, hogy elítélné a karaktert, mikor már mindenki a pokolra kívánja. Ő valahogy élvezi is az őrültet játszani – nem véletlenül kapott Jászai-, Mensáros-, Teátrum- és még számos más díjat. Ő az, aki rettegést vált ki az egész Tót családból – és állandó lövöldözésével gyakran a közönségből is rémületet okozott. 
megjegyzés: a, mókás volt ezután a darab után visszamenni következő héten az egyetemre. A szemináriumi csoportunk ugyanis kb 10 lányból áll és még a tanár is nő. Ezután azért jó darabig ment a rajongás, hogy ez a Trill Zsolt mennyire jó pasi hogy hogy mennyire jó, hogy nem szépfiú karaktereket játszik xD A legjobb: a tanárnő simán lehúzta Csányi Sanyit - hát hol van a Trill Zsolthoz képest!? xD Hát döntsön mindenki a maga belátása szerint - de a teljes igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a valóságban "Tótné" Szűcs Nelli a felesége. 
Nemrég települtek vissza Ukrajnából; állítólag remekül megvannak és nincs köztük szakmai féltékenykedés - viszont ez kb minden újságíró megkérdezi tőlük úgyhogy nem csodálnám ha előbb-utóbb ezen azért mégis kiakadnának -.-" xD
Na ennyit a bulvárhírekről.
megjegyzés: b, kábé tízszer kaptam majdnem szívrohamot a közönség többi tagjával együtt, mert állandóan a legváratlanabb pillanatokban kezdett el lövöldözni - fuuu de idegesítő volt xD
   
Épp emiatt, itt térnék ki a hangokra, hanghatásokra. Ezeknek számomra nagyon meghatározó szerepe volt a darab során. Az őrnagy ezzel mintha folyamatosan fenntartotta volna a feszültséget az egész légkörben. A színpad szélén beolvasott rádióhírek, hadi tudósítások is ezt fokozták; ez a kis mátrai falu akár a béke szigete is lehetne – de a háború mindegy milyen formában, de ide is elért, mint mindenhova a világon.
megjegyzés: többet nem megyek úgy színházba ha gimisek is vannak. A fiúk amint meglátták Hitlert a rádióban olvasni, teljesen bezsongtak, röhögtek és odavoltak érte -.-" tiszta dedó...

Az előadás ritmusát is ez diktálta; bár a darab elején még minden és mindenki nyugodt, az őrnagy feltűnésével egyre feszesebb lesz a tempó. A dobozolós jelenetnél már nem csak Tóték, már a néző sem tudja, meddig tudják még ezt a monoton, de ugyanakkor nagyon felkavaró munkát tovább végezni. Ez a tetőpont, amikor Tóték élete teljesen megfordul, nem is alszanak már, csak felkavaró zenei kísérettel dobozolnak monotonul… És ez a kérdés, ami itt felvetődött mindenkiben, tulajdonképp a háború ellen is szólhat: meddig csinálják még ezt az értelmetlen dolgot  az emberek?

    A darabnak talán nem csak a nagyszerű rendezés miatt van ilyen töretlen sikere évek óta, hanem mert egy mindig aktuális kérdést boncolgat: a hatalom és az átlagember kapcsolatát. 
blablabla, kamubefejezés sablonszöveggel - de az utolsó tagmondat azért nem rossz :D

Nyah, aki teheti nézze meg, aki meg nem és még nem olvasta a Tótékat (ami a mai oktatási rendszerben gyakorlatilag kizárt, de ha mégse:) olvassa el. Az groteszk humor jó. Örkény bácsi jó. Tóték jó.


olvasni itt lehet online vagy letölteni: http://mek.niif.hu/01000/01000/01000.htm


Share/Bookmark

2 hozzászólás (írj véleményt!):

Linsy írta...

Trillt én is imádom xD

Bloggerina Creepie írta...

hát nem is volt rossz... :D

Megjegyzés küldése

amennyiben választ vársz, ne feledd el meghagyni az e-mail címed! :)