Olvasnivaló

Klasszikusok és bestsellerek - romantikus irodalom, fantasy, képregények és sok más minden

Néznivaló

Mozifilmek, animációs filmek és sorozatok

Hallgatnivaló

Pop/rock/alter, leginkább a világ különböző tájairól

Játszanivaló

Játékok lányoknak PC-re és androidra (romantikus visual novel műfaj előnyben :))

Sziasztok!

Ha kérdésetek/kérésetek van, ne habozzatok, írjatok kommentet! :)

"Anya és fia él együtt egy pesti lakásban. Az anya egykor ünnepelt, imádói által bálványozott, irigyei által megvetett és gyűlölt színésznő volt. Szenvedélyes, érzéki nő, aki mindig is úgy gondolta: szükség esetén szinte bármit megbocsát magának az ember. Tizenöt éve a lábát sem teszi ki a lakásból. Szorong, retteg, gyűjtögeti disszidált lánya leveleit és árgus szemekkel figyeli íróvá lett fia minden mozdulatát. És miközben odakint szép lassan összeroskad egy politikai rendszer, egyre nyilvánvalóbb lesz, hogy a fiú immár sose fog szabadulni e gyűlölet és szenvedély szőtte hálóból. Még akkor sem, amikor az egy éjszakás, satnya kis kalandok után egy nap a Szabadság hídon találkozik Fehér Eszterrel..."

Istenem mennyivel kulturáltabban hangzik ez így! 
Ellenben a valóság az, hogy a könyvben....:

Weér Andor (a főszereplő, csak a legvégén tudjuk meg a nevét, engem kicsit zavart is) az anyjával él; néha szexuális jellegű kapcsolat is van köztük, illetve vannak erre utalások; amúgy meg kb. a sírba teszik egymást. Vagyis konkrétan az anya volt az, aki sírba tette a gyerekét, de a másikat. A lánya disszidált, és mivel ez az akkori rendszerben nagy bűn volt, ez keresztbe törte a színésznői pályáját. És hát azt hitte ha halottá nyilváníttatja és eltemettet egy díszletkoporsót tele a lánya cuccaival, azzal visszaállíthatja hírnevét. De még a szocialisták is szembeköpték (szó szerint). 
Andor 15 évig írogat leveleket a nővére nevében az anyjának - bár Judit már évekkel ezelőtt felvágta az ereit hegedűhúrral. Nem is csoda, az anyja még a szeretőit is elszerette, akkora riválist látott a saját lányában.
Hogy a fiával miért nem törődött, azt nem tudni. Túlságosan lefoglalta a karrierje. Három napig észre se vette, hogy a gyereke vaknak tetteti magát hogy figyeljen rá.
Lényeg a lényeg: már épp azt hisszük hogy szegény Andorkánkat megmenti a titokzatos nő...

de nem, kiderül hogy ő sincs rendben. Megölte a nagyapját, pszichiátria, abortuszok stb. Meg az anyja amúgy se hagyja, hogy rendes kapcsolata legyen.

Olyan, mintha az egész városban nem lenne egy értelmes ember sem. Igaz, szerintem sincs sok, de hát azért mégsem hibbant ennyire mindenki, nekem egy kicsit túlzás volt a regény.

Ezzel párhuzamosan szado-mazo kapcsolatba bocsátkozik apja volt szeretőjével, aki régen velük is élt. (Szép kis család lehetett.) De ez végül is ennek a "kapcsolatnak" kifejezetten "jót" tett; simán ez pörgette fel a szexuális életüket, ezek ugyanis arra izgultak, hogy megbeszélték közben, mit csinált az apja az anyjával hátulról miközben őt csecsemőkorában szoptatta (elnézést a kifejezésért, idézem: "seggbebaszta"), hogy ő mosta rá a pelenkát míg az anyja dolgozott, aztán ha Andorka bepöccent az ilyenek miatt, leköpte a nőt néha, fojtogatta és olyanokat mondott, hogy "ne merj többé az apámról beszélni mert leszakítom a csiklód". De hát az Évának ez bejött.
 
Annyira, hogy ki is adja a könyvét (ugyanis épp egy kiadónál dolgozik). Andor viszont  akkor is egyre lejjebb csúszik a lejtőn, iszik, kurvázik... sikerül-e még visszatérnie a rendes kerékvágásba, ez a nagy kérdése a könyvnek. Főleg, hogy azt hiszi ő ölte meg az anyját azzal, hogy magára hagyta két napra.

Olyan szépen és kulturáltan ír mindenki erről a könyvről. Nem értem miért nem meri senki leírni, hogy ez gusztustalan. Igen, a téma érdekes, és olyan jól elmagyarázták nekünk is, hogy ez egy pszichológiai dolog, meg a tanárunk is olyan tök kulturáltan írt erről hogy csuda (http://www.deol.hu/disputa/2009/Disputa_09-03.pdf 49.old.) Eric Berne Sorskönyve és Susan Forward Mérgező szülők című művei alapján - igen, erről van szó, az elhanyagolt/bántalmazott gyerekek ügye komoly téma... - de akkor miért kellett ilyen ocsmány regényt írni ebből? Mindenki képes erről kulturáltan írni, csak maga az író nem?
Nekem az nem szépirodalom, amiben olyanokat írnak, hogy: "még az övem se kapcsolta ki, a vas véresre horzsolta  hasát... feldugtam két ujját a seggébe mintha ketten basznánk, már vonaglott a fájdalomtól" vagy "ha nem baszol akkor alugyál" (mondta az idős kurva, aki a szekrényében törött szárnyú madarakat tartott, a munkaágya felé direkt az anyja képét akasztotta; aztán ráköpött a sáros lábára hogy megtisztítsa, és lefeküdt aludni). Aztán mégse az alvást választotta a csávó.

("Rátaláltam a tikkadt hüvelyre.
-Ha nem tucc, inkább aludj.
-Mindjárt.
-Akkor siess - mondta...
kapaszkodtam fonnyadt labdarózsa melleibe és döfködtem a méhét mint egy kutya...
mire sikerült, a nő asztmásan horkolt")


És akkor jogos a kérdés, hogy minek olvastam én ezt el!?
Hát mert kötelező volt.
(Ne borulj ki anyám hogy ezért járatsz egyetemre; értelmes dolgokat is szoktak tanítani. Néha xD)
Sőt, én csináltam belőle előadást -.-" nem tudtam mire vállalkozom, ezt azért szögezzük le előre.

Próbáltam nem leszólni a tanár előtt, úgyhogy inkább a pozitívumokat kerestem - bár nem sok volt ebben a könyvben. Na jó, egyet találtam talán.
Szóval a könyvben végig össze-vissza ugrálunk az időben. A regény elején meghal a színésznő, de végig visszaemlékezések vannak vagy az utolsó évekre vagy a gyerekkorukra. És hát eléggé szétesne ettől a regényt - de nem. Vannak motívumok, amik összetartanak bizonyos összetartozó egységeket még akkor is, ha azok szanaszét vannak a könyvben. Ezek a következők (és erről szólt az előadásom is):
-madár:
újsághír: egy kéménybe döglött madár esett és megfulladt egy család - innentől az anya mániája a kéményt ellenőriztetni; a prosti, akit úgy hívtak mint az anyát törött szárnyú madarakat gyűjt; a regény végén újra hír: mérgezik a város madarait és megmérgezte magát is; címerükön pelikán
-méreg:
a fenti madaras dolog + Andor egy novellájában egy pap megmérgezi a gyülekezetét
-anya:
főszereplő anyja; a prostit is ugyanúgy hívják plusz az anyjának képe lóg az ágya felett + Judit felveszi művésznévnek az anyja nevét mielőtt öngyilkos lesz (jelképes anyagyilkosság)
-halál:
a házukat a főszereplő kriptának emlegeti (15 évig nem mehet be senki; az anyja áramot vezetett még a kilincsbe is); kelléktári koporsó melybe Judit holmiját temetik; az anya folyton az elhalálozási híreket olvassa csak
-színház:
az anya színésznő, a házuk kellékekből vannak berendezve + színjáték ami ott folyik (Andor írja Judit leveleit; az anya tudja ezt, de csak a halála után derül ki)
-vér:
a családnevük Wéer; a prosti mikor szétveri a galamb fejét véres lesz az aszfalt; a gyerekek mindig vérpatront loptak az anyjuk kellékeiből; családi címerük fiókáit vérével itató pelikán
Wéer <---> Fehér
Fehér Eszter hozhatja a nyugalmat Andornak

Hát ilyen érdekes motívumok voltak benne; legalább ez adott valami egységet az amúgy teljesen szétcsúszott könyvnek.

Na de mivel a címben ígértem filmet is, az is van.
Alföldi Róbert rendezte, és nagy botrány volt mikor megjelent - benne van ugyanis a filmváltozatban is, amint a kisgyerek az anyja bugyijába nyúlkál... ez gáz szerintem is.
Főszereplők (mint már láthattátok): Udvaros Dorottya, Hernádi Judit, Gryllus Dorka és persze Andorka a perverz állat: Makranczy Zalán.
Aki nagyon elvetemült, szereti a pornót művészfilmet és nem zavarja, ha a filmben az egyetlen zene hegedűnyikorgás, töltse le itt: http://download.hellshare.hu/nyugalom-2008-dvdrip-hun-moviesyte-blogspot-com-avi/2904265/
Persze nagyon sok minden kimaradt a könyvhöz képest - de amondó vagyok, hogy jobban is jártunk...


Share/Bookmark

2 hozzászólás (írj véleményt!):

.dóri. írta...

Végre egy valaki a 'környezetemben', aki kimondja, hogy ez egy beteg, perverz regény!
Tavalyi félévben állandó vitatéma volt, és idén is egyik órán visszatért - én álltam ki amellett, hogy ez egy 'szar' (már bocsánat), ez nem szépirodalom, erőltetett és túlzó.
A motívumok, meg az időkezelése (a széttöredezettség) az egyedüli ami tetszett benne!

Bloggerina Creepie írta...

Nálunk se merte senki se lehúzni a regényt - lévén hogy a tanárunk írt róla egy tanulmányt -.-" de nekem ez többször is olyan volt, hogy félre kellett tennem mert egyszerűen túl sok volt. Nekem ez nem szépirodalom akármit is mondanak róla, nekem azért nem fog tetszeni mert másoknak igen. Örülök hogy egyet értünk - ebben is :):)

Megjegyzés küldése

amennyiben választ vársz, ne feledd el meghagyni az e-mail címed! :)