Olvasnivaló

Klasszikusok és bestsellerek - romantikus irodalom, fantasy, képregények és sok más minden

Néznivaló

Mozifilmek, animációs filmek és sorozatok

Hallgatnivaló

Pop/rock/alter, leginkább a világ különböző tájairól

Játszanivaló

Játékok lányoknak PC-re és androidra (romantikus visual novel műfaj előnyben :))

Sziasztok!

Ha kérdésetek/kérésetek van, ne habozzatok, írjatok kommentet! :)

Ahogy egyszer mondtam: "Egri csillagok - népies pornóval és káromkodással".
És ez így is van.
Volt szerencsém ebből is dolgozatot írnom, fantasztikus élmény volt xD Kábé már meg kellett volna írni mire én ezt befejeztem - majdnem 600 oldal! Pedig nem lenne ez rossz könyv - az elején rettenetes mód utáltam, de mikor elkezdtem olvasni a Nyugalom c. "klasszikus remekművet", azután azt mondtam: annál bármi jobb, ahhoz képest ez egy szuper könyv!!! Ebben legalább van értelme annak hogy állandóan azt csinálják és nem csak szado-mazo együttléteket meséli az író unalmában; keresztbe-kasul gyereket csinálnak olyanoknak, akiknek nem kéne és ennek tényleg van legalább szerepe a cselekményben.

"Egyszerre valóságos és képzeletbeli a táj, ahol Szilágyi István, a Kő hull apadó kútba szerzőjének újabb regénye játszódik. Mintha a béke szigete lenne Revek városa, a török hódoltságba került dél-magyar Duna-tájon, a három részre szakadt Magyarországon. Szinte várszerű a lelkipásztori porta, ahol Terebi Lukács tiszteletes él háza népével – dévaj menyecskékkel, kóbor prédikátorokkal, illetve Fortuna Illés mesterrel, a rebellis lelkű szökött katonával meg egy sihederkorú, apátlan-anyátlan deákkal. A béke szigetének tűnik ez a hely, mégis épp Terebi Lukácsot, a vidék legelszántabb békeszerzőjét rabolja el és tartja fogságban a török, még azt sem hajlandó elárulni, mekkora váltságdíjért engedné őt szabadon. És sem a reveki polgárok, sem a „magyari” urak, sem az erdélyi hatalmasságok nem sietnek az idős pap kiszabadításával. Nem marad más, Fortuna Illésnek és a deáknak kell kieszelnie valamit… Egy távoli kor eleven hétköznapjai, szerelmek, hadi kalandok, rémségek. Egyszerre veretes és bámulatosan hajlékony, sokszínű nyelv, mely megrendülést, humort és iróniát egyazon könnyedséggel, szépséggel közvetít, mesél és magával ragadja az olvasót, hogy a távoli kor emberének lélegzetvételében a sajátjára ismerjen."

A történet fő vonala kalandregényszerűség. Ez le is van kb. írva fent. Elrabolják a papot, akit próbálnak kiváltani a falubeliek. Illetve azokat előbb-utóbb elkezdi nemérdekelni a dolog, mert van más bajuk is, így aztán az apródnak és Fortuna mesternek kell cselekednie és ravaszkodnia a törökkel szemben - miközben nem győzik váltogatni az ágyasaikat -.-" 

Terebi papnak van egy előző házasságából született lánya, a kese-Kata és egy mostani felesége, a Hódy Ágó (aki -mint az összes előző felesége- annyival fiatalabb hogy kb. az unokája is lehetne -.-") Velük él még a házvezetőnő, Baga Rozál, az apród, és Fortuna Illés, aki most épp iskolamesterként funkcionál, de valójában nyughatatlan természetű ex-katona.

Az apród nem tudja, kik a szülei - míg kicsi volt, Rozált vélte az anyjának hinni, de most így serdülő korba ért, inkább más jellegű kapcsolatot folytat a testes asszonysággal.
"...már vonszolja az apródot a konyhaajtótól elfele, vissza a könyvesházba, hol vaktában hevenyész le a padlóra subát, takarót, majd teríti rájuk magát hanyatt, vonva a fiút hegyváll térdei közé... 
...forró lápon ringás, majd elkígyózik az ágyékot csomózó öröm, mely az apród bensőjében tova azután is ott zsibong, hogy lihegve félretolja Rozál. Mert az hirtelen felszökik, pendelye sehol, maradék öltözéke fehér gyolcsréklije; a kemenceajtó nyílásán kipillant álmos tűzvilág, pirosra festi arcát, rengeteg mellét, mezítelen tomporát, amint menekül kifelé. Tán felveri a vén kocsit, hátha tovább kéntlenekedne vele" 
Ezt muszáj volt beidéznem, mert ez a nyelvezet, amivel le van írva, ez eszméletlen xD Suba, gyolcsrékli meg mezítelen tompor xD Én tuti nem tudnék ilyen nyelvezettel ennyi oldalt végigírni - főleg nem ilyen témáról xD de hát ezért is nem lettem én történelmi regényíró :D
de a többi szituban is: "búgó vadgalamb hangot" adnak ki a hölgyek magukból, az urakra pedig a "szerelem fehér nyirka" szárad xD

És persze időnként Katával is "huncutkodik", mikor a könyv közepe fele ő is elkezd serdülni. Terhes is lesz, és hozzáadják egy másik falubeli paphoz, aki veri. Tentás rájön, hogy nincs rendben valami - honnan is? Hát bezony mikor Kata hazalátogat hogy eltöltsön vele kis időt... Nem érti az apród, mitől olyan "szűk az öle, hogy alig engedi..." - és akkor mondja el Kata, hogy azt bizony nem csinálják túl gyakran, ellenben verést gyakran szokott kapni. 
És ez a durva. Hogy ezt, hogy verik, nem lehetett volna anélkül elmesélni, hogy ne vonuljanak el a pajtába. De rájöttem miért. Megbontotta volna a rendszert. Ebben a könyvben törvényszerű, hogy pár oldalanként kell egy "pajta-jelenet".
És ami a még durvább: Rozál látta, "hogy ráéhezett a kicsi lelke" Katának, ezért van olyan jófej, hogy azt mondja, adjátok ide nekem a gyereket, és fussatok, "szaladj, gyakjad míg az orrod vére elered".
Gratulálok. Egy pap házában, egy pap lányát erre buzdít. 
Először azt mondtam, hogy ez a pofátlanság teteje - aztán rájöttem, hogy szorít a hátáridő, nem érek rá ilyen morális kérdésekről filózgatni, úgyhogy fogtam és leírtam ezt. Hogy ez abban a közegben, egy ilyen mélyen hívő református falu vallási elöljárójának a házában mégsem illendő. És itt elkezdtem vonogatni az ellentéteket, hogy mindenki mindenkivel - holott hálásnak kéne lenniük, hogy mind a pap szolgálati házában lakhatnak. Mert aztán elkezdődik a para, hogy lassan vissza kéne hozni az öreget, vagy mind repülhetnek...

Az apród a pap feleségével is vigasztalja magát (egyszer kilesi amint elkezdi itatni egy kisborjút a "tőgyeiből" - és nem fordítva; Ágó épp szoptatós, neki is van teje xD  aztán a deák úgy ráizgul hogy a helyszínen lerendezi) Róla mindenki azt hiszi bolond. Ha véletlenül megszólal se mond értelemeset. Főbb tevékenységei: mindenkit harapdálni (orron, fülön*); vadkender mezőn szaladgálni (a is füves hippi! xD), és a halott gyerekét még egy napig hurcolni magával. De "sebaj", a pap úgyis öreg, nem emlékszik rá hány hónapos is volt a baba, gyorsan csinálnak neki egy másikat és elkeresztelik Andráska helyett Ambruskának. Hisz Lukács bá'-nak "úgyis mindegy", úgyse emlékszik mert már vagy nyolcvan-sok éves. Ez azért gáz...!

Fortuna úr addig elszórakoztatja magát Rozállal - és néha Ágóval is, de ez már megszokott náluk, hogy a nyúlja a nőket akik Terebinek tetszenek, hisz már Agócsy Krisztina várkisasszonnyal is ezt tette. Onnan mondjuk egy gyereke is lett és menekülnie kellett - hisz egy várkisasszony apja mégse tűri hogy ezt tegyék a lányával... de ezt Fortuna már megszokta. A regényben máskor is előfordult már hogy kosárba bújtatott gyerekeket szöktet - ahogy mondja, kimenti mindig a vérét mindenhonnan xD 

Először nem tetszett a téma, de azért ebből dolgozatot írni nem is rossz. Hisz nem csak arról van szó, micsoda erkölcstelenségek folynak, hanem arról is hogy hol és mikor! Egy pap házában, egy olyan korban mikor mindenki buzgón hívő volt! Micsoda képmutatás -.-" Gáz - de jó sokat lehet írni róla.

Szóval a "szerelemleírások" nyelve nagyon kreatív, találékony volt - kár hogy ezt elrontották a sok csúny abeszéddel. Nem tudom hogy az 1500-as években mennyire gyakran mondták, hogy "veretsz te a jó kurva anyádra", "fasz" vagy "szarevő", "főtetű". De hogy Ágóra is visszatérjünk még egy kicsit, a legröhejesebb ez volt:
* "-Az orrát harapjam, Tentás, vagy elég a fülit?
-Ennek a faszát kéne, de asszem azt nem a te szádba szánták"
Ez gáz. Vagy csak szerintem?
Ilyen lenne az új "szép"irodalom?
letöltés: nincs fent a neten - vajon miért? xD - de a könyvtárakban azért általában megtalálható 


Share/Bookmark

4 hozzászólás (írj véleményt!):

Névtelen írta...

Kedves értetlen barátom:)
Itt a trágárság ábrázoló.nem öncélú.Ha ennyire nem tetszik,minek olvasod?

Bloggerina Creepie írta...

mert kötelező volt :D
(amúgy azóta elmagyarázták :P gondolom te se értesz minden művet elsőre kedves névtelen :P)

Ivan Gocze írta...

Bocs,nem akartalak sértegetni,csak nagyon értetlenkedő volt,amit írtál.Azért szent a béke?
Amúgy leírod,milyennek találod most ezt a könyvet?

Bloggerina Creepie írta...

ugyan már, sose voltam haragtartó :D
kezdem az elején...
a blogom nagyon aktuális (lévén hogy mégis csak egy blog :) mindig arról írok amit épp gondolok. aztán ha megváltozik amit gondolok, nem mindig íródik át. főleg, ha sokkal később történik ez.
szóval mielőtt ezt olvastam volna, az irodalomtanítás amivel találkoztam folyton azt hangoztatta hogy az értékes irodalomnak az a lényege, hogy valami emelkedett, finomkodó dolog... aztán az egyetemen találkoztam először olyan művekkel, ami ebbe nem illik bele, és nem tudtam mire vélni :) aztán sokkal furább szövegekkel is találkoztam, és elmagyarázták hogy attól hogy nem illik a sablonba, még lehet nagyon is értelmes a dolog :) újra kellene olvasnom, aztán érdekes lesz újra írnom róla...

Megjegyzés küldése

amennyiben választ vársz, ne feledd el meghagyni az e-mail címed! :)