Olvasnivaló

Klasszikusok és bestsellerek - romantikus irodalom, fantasy, képregények és sok más minden

Néznivaló

Mozifilmek, animációs filmek és sorozatok

Hallgatnivaló

Pop/rock/alter, leginkább a világ különböző tájairól

Játszanivaló

Játékok lányoknak PC-re és androidra (romantikus visual novel műfaj előnyben :))

Sziasztok!

Ha kérdésetek/kérésetek van, ne habozzatok, írjatok kommentet! :)

Mostanában nagyon el kellett merülnöm a témában, és ha már úgyis annyira vágom, megosztom veletek is :D képzőművészetről még úgyse nagyon volt szó :) Chagall képei egészen álomszerűek, kíváncsian várom kinek hogy tetszenek! :) Ha engem kérdeztek az első korszakára szavaznék - a vége felé csinált olyan dolgot, ami az én ízlésemnek talán már túl elvont. De nem szabad általánosítani, nehéz ezt így kimondani hisz ott se minden képe egyforma, úgyhogy beszéljenek helyettem inkább a képek. Hisz egy kép többet mond száz szónál is :D

Marc Chagall (1887 – 1985)
orosz–zsidó származású honosított francia festőművész, a Párizsi Iskola tagja
(igen, orosz volt születése szerint, de Párizsban telepedett le és a francia művészetek hatottak rá, úgyhogy francia festőként szokás emlegetni. Miket meg nem tud az ember, ha suliba jár xD)

Művészete:
- Chagall nem sorolható be a századeleji avantgárd egyik irányzatába sem. Ugyanakkor hatása kétségtelenül nagy volt mind a szürrealistákra, mind az expresszionistákra.

- Emlékképeket, bensőjén átszűrt meseszerű fantáziavilágot, és nem a látható valóságot ábrázolta. Műveiben a szereplő emberek, állatok, tárgyak szimbolikus értelműek. Életműve elsősorban ifjúsága emlékeiből táplálkozik, Vityebszk zsidónegyedének rituális életéből, a szegénység vidám, szomorú költészetéből.

- Művészetét általában három szakaszra bontják. Az első az 1907–10 közötti korszak, amelyben tematikáját sötét színekkel, hagyományos eszközökkel jeleníti meg.

1911-től a kubista térarchitektúra és a modern színelmélet szabályai szerint ábrázol.


Az 1930-as évektől pedig jelképei (szárnyas óra, gyertyatartó, szerelmespár, kecske, hal, …) minden formai kötöttség nélküli szabadsággal, ugyanakkor lelki viharokkal telve kerülnek a képre.Élete:
- 1906-ban kezdett festészetet tanulni egy helybeli művész keze alatt, majd 1907-ben Szentpétervárra költözött és különböző iskolákban festészetet tanult
- 1910-ig élt Szentpéterváron, ahol zsidók csak engedéllyel tartózkodhattak, egyszer egy rövid időre be is börtönözték
- 1910–1914 között Vinaver ösztöndíjának köszönhetően Párizsban élt. Barátja lett Guillaume Apollinaire, és Fernand Léger. Részt vett a Sturm 1914-es berlini kiállításán, és azonnal ismert festővé vált.
- felesége: Bella Rosenfeld, egy jómódú ékszerész lánya, alkotásainak visszatérő alakja

- Az első világháborúban katonáskodott, majd 1917-ben művészeti népbiztosává nevezték ki. A politizálás nem tetszett neki, így 1919-ben már Moszkvában dolgozott, az Állami Zsidó Színháznál, majd 1923 őszén a családjával Párizsba költözött. (1937-ben kapott francia állampolgárságot.)
- A náci megszállás elől egy ideig Marseille-ben rejtőztek, majd Amerikába menekültek.
- 1944-ben meghalt felesége. 1946-ban visszatért Franciaországba és letelepedett. Ekkor kezdett el foglalkozni szobrászattal, kerámiával, üvegfestéssel.
- 1952-ben újra megnősült, felesége Valentina Brodsky lett. Élete utolsó éveit Saint-Paul de Vence-ban töltötte.

Cirkuszos képei:
- Chagall rokonszenvezik a cirkusz embereivel, úgy tekint rájuk mint tragikus lényekre. 

- Sajátságosan egyesíti a geometrikus kubista kompozíciót a meseszerű lírasággal.


Share/Bookmark

0 hozzászólás (írj véleményt!):

Megjegyzés küldése

amennyiben választ vársz, ne feledd el meghagyni az e-mail címed! :)