Olvasnivaló

Klasszikusok és bestsellerek - romantikus irodalom, fantasy, képregények és sok más minden

Néznivaló

Mozifilmek, animációs filmek és sorozatok

Hallgatnivaló

Pop/rock/alter, leginkább a világ különböző tájairól

Játszanivaló

Játékok lányoknak PC-re és androidra (romantikus visual novel műfaj előnyben :))

Sziasztok!

Ha kérdésetek/kérésetek van, ne habozzatok, írjatok kommentet! :)

Van szerencsém ebben a félévben "Művészetek Franciaországban II.: színház" nevű kurzusra is járni (az első rész, a képzőművészetek mellett - szabadon választhatóak dr. Lukovszki Juditnál; az idős hölgy tündéri kedves, aki megteheti, vegye fel ezeket jövőre, 2x3 kredit is jár értük :D) és itt kellett ezt a filmet megnéznünk. Bár ha tudtam volna eddig, hogy létezik, már magamtól is megnéztem volna - a díszletek, a jelmezek, minden korhű és gyönyörű.
A film egyébként 2000-ben készült és olyan sztárok játszanak benne mint Gérard Depardieu (Vatel), Uma Thurman (A Ribanc) és Tim Roth (A visszataszító nyomuló - ami nagyon érdekes volt tőle, mert eddig még csak szimpatikus szerepben láttam, amiben ő "a jó oldalon" állt - Hazudj ha tudsz, Az óceánjáró zongorista legendája). Így csodálom hogy eddig nem hallottam még róla :o"A történet Condé herceg kastélyában játszódik 1671. április végén. Főszereplője Francois Vatel, a büszke, de megöregedett és anyagilag tönkrement Condé herceg hűséges inasa. A hercegnek szüksége van XIV. Lajos király kegyére, és abban reménykedik, hogy a hollandok elleni új hadjáratban az uralkodó kinevezi a hadsereg vezérévé. Condé csak a királyt ismeri el maga fölött, s úgy dönt, az udvarral együtt meghívja vendégségbe. Vatelre vár a feladat, hogy Chantilly kastélyát a fogadásra alkalmassá tegye és megszervezze a háromnapos ünnepséget, amelynek éjjel-nappal káprázatosnak kell lennie. A feladat sikeres végrehajtása érdekében Vatel befogja az egész szolgahadat, férfiakat és nőket, fiatalokat és idősebbeket, akik mind azon munkálkodnak, hogy a király elégedett legyen. Megtervezi az ünnepséget, összeállítja az ételsort, s olyan látványosságokról gondoskodik, amik elragadtatást váltanak ki a királyból. A nyüzsgés kellős közepén Vatelt elcsábítja Anne de Montausier, a királyné kegyence, aki után a király is epekedik. Anne odaadja magát Vatelnek, aki megfeledkezik róla, hogy plebejus származása ellenére a ceremónia nagymestere, ám valójában nagyszívű, férfias jelenség. Az ünnepségek a végükhöz közelednek. A kellemes légkör biztosítani látszik a sikert. A király leghőbb vágya, hogy Vatelt magával vihesse Versaille-ba."
Nekem ez a leírás mondjuk engedi azt sugallni, hogy lehet a vég hepiend - de ez sajnos nem így lesz. Sőt. De nem is ezért néztük, hanem mert minden annyira korhű benne.

Online nézhető változatot vagy sima letöltést nem bírtam találni - akinek megvan, szóljon!


Share/Bookmark

0 hozzászólás (írj véleményt!):

Megjegyzés küldése

amennyiben választ vársz, ne feledd el meghagyni az e-mail címed! :)