Olvasnivaló

Klasszikusok és bestsellerek - romantikus irodalom, fantasy, képregények és sok más minden

Néznivaló

Mozifilmek, animációs filmek és sorozatok

Hallgatnivaló

Pop/rock/alter, leginkább a világ különböző tájairól

Játszanivaló

Játékok lányoknak PC-re és androidra (romantikus visual novel műfaj előnyben :))

Sziasztok!

Ha kérdésetek/kérésetek van, ne habozzatok, írjatok kommentet! :)

"Létezett akkoriban egy különlegesen fanatikus, csadoros nőkből álló rendőrségi különítmény. Az iszlám erkölcsiség betartatása volt a feladatuk. Azt ellenőrizték, hogy a lakosság az iszlám elvei szerint éli-e mindennapjait. Útkereszteződésekben piros lámpáknál például odaugrottak egy-egy kocsihoz, feltépték az ajtót, és villámgyorsan bedugták a fejüket, hogy kiderítsék, milyen zenét hallgatnak az utasok. Egyszer magam is látta, hogy ezek a csadoros nők, gépfegyverrel a vállukon, kirántják a vezetőt a kocsiból, mert az nyugati zenét merészelt hallgatni. Ez főbenjáró bűnnek számított. A félelmetes jelenet ilyenkor úgy folytatódott, hogy bevágták szerencsétleneket a rendőrautóba. Kocsijuk pedig ott maradt, járó motorral. Senki sem mert beleülni és legalább félreállni az autóval, mert feltehetően attól félt, hogy szemmel tartják a járművet és most majd őt tartóztatják le azzal, hogy biztosan el akarta lopni az üresen maradt autót. Az egész forgalom átalakult hát, és kerülgetni kezdték a járó motorral, nyitott ajtóval ottfelejtett kocsit."
Frei Tamás - Egy riporter dossziéja

Már rég kinéztem ezt az idézetet magamnak, de kevésnek tartottam (már terjedelmét tekintve, nem mondanivalóilag) hogy egy egész bejegyzést szenteljek neki. Na a minap támadtak még hozzá gondolataim bizony az egyetemre menvén...


Nem értem az arab lányokat. A helyükben tuti én öltöznék a legmodernebben és lengébben, ha elkerülnék otthonról nyugatra. Eljönnek egy idegen országba; senki sincs aki számon kérje őket, fejükön van-e a kendő és talpig be vannak-e öltözve - minek akkor?
Jó, persze, tudom, ez csak az én dilim. Egy vallást, egy hitet, egy meggyőződést, egy neveltetést - magát az életét nem lehet, nem akarja és nem is kell hátrahagynia. (De mégis... én tuti nem bírnék talpig feketében kendővel a fejemen és tetőtől-talpig beöltözve egyetemre járni nap mint nap ha nem lenne aki számon kérjen.)

Vegyük például a haladóbb szelleműeket. Már vannak, akik teljesen tiptop módra felöltöznek nyugatiasan úgymond, csak a kendőbe van a fejük becsavarva. Ha ilyet is lehet, akkor miért nem csinálja mindenki így?
Nem értem, miért járnak egyesek 2010-ben, Debrecenben (is) így
 mikor így is lehetne?

Jó, mondjuk nekem aztán tök mindegy, csak kérdezem...


Share/Bookmark

3 hozzászólás (írj véleményt!):

Linsy írta...

Igen, ez érdekes kérdés. Azt hiszem a színesbe öltözött lányoknak maga a a családja is haladó szellemű amellett, hogy követik az iszlám tanításait. Míg a talpig feketében lévőknél otthon nem is vas, hanem acélfegyelem van. Így talán úgy érzi, hogy még ha nem is látják meg kell felelni a szülei elvárásainak. De ez persze csak az én véleményem. :)

Bloggerina Creepie írta...

anyu:
Te olyan okos lány vagy. S meg is válaszoltad a saját kérdésedet egy helyen. "Egy vallást, egy hitet...."
Tudnál Te is így járni, ha így nőttél volna.
1. Nem biztos, hogy nekik ez nyűg - sokszor úgy írják le ezt a viseletet, hogy rá van erőszakolva az arab nőkre. De mit tudhatunk erről mi? Az emberek hajlamosak kívülről eldönteni dolgokat (lásd: az Izlandiaknak nem kell melegvíz és fűtés számlát fizetni! Ez is mekkora marhaság volt). Nem kell mindent elhinni az ilyen Tvrtko és Frei-nek. Az utóbbi is nagyon sok marhaságot írt - olyan helyekről is, mint utóbb kiderült - hogy soha ott sem járt. Létezik valahol v.mi leleplező iromány róla.
2. Ha mégis így van, lehet ez emlékezteti Őket, mekkora szarságból jutottak el idáig. Így adva ezzel nap mint nap hálát Allah-nak, vagy mit tudom én kinek.

Bloggerina Creepie írta...

igen, amúgy aki itt "el meri engedni magát" úgymond, az már szerintem is alapból olyan szellemen nőtt otthon is. nyilván ezért meri itt is megtenni.
anyu: köszi :D ja, hát ha muszáj lenne biztos bírnék - de innen nézve... kizárt xD

Megjegyzés küldése

amennyiben választ vársz, ne feledd el meghagyni az e-mail címed! :)