Olvasnivaló

Klasszikusok és bestsellerek - romantikus irodalom, fantasy, képregények és sok más minden

Néznivaló

Mozifilmek, animációs filmek és sorozatok

Hallgatnivaló

Pop/rock/alter, leginkább a világ különböző tájairól

Játszanivaló

Játékok lányoknak PC-re és androidra (romantikus visual novel műfaj előnyben :))

Sziasztok!

Ha kérdésetek/kérésetek van, ne habozzatok, írjatok kommentet! :)

Emlékeztek még mi volt a filozofikus/agyalós címke meghatározása?
filozofikus/agyalós - "ezen törtem a fejem egész nap, de leírom már és megosztom veletek is"-kategória

Most tehát a címkéhez hűen egy ilyen téma jöjjön. Azon gondolkodtam, hol a művészet határa: avagy a fotó/rajz/festészet és a photoshop problémája

Csalásnak számít-e ha egy művészfotó mondjuk photoshop-olva van? Végül is ma már bárki gyönyörű képet szerkeszthet a gépén maga ízlése szerint: ez művészet vagy a klasszikus festmények létjogosultságát cáfolja meg?

Festők, rajzolók, művészek szerintem mindig is lesznek, hiszen semmilyen program nem pótolhatja a fizikai munka élményét, melyet mondjuk egy rajz készítésekor szerzünk.
De képzeljünk magunk elé most csak pusztán feltételezésként egy futurisztikus világot, melyben repülő autókkal közlekedünk és senki sem vesz festményeket, mert maguk készítik az emberek a gépükön az olyan képeket, melyek pontosan illenek a szobájukba vagy teljesen olyan, ami megfelel az ízlésüknek. Hányan lesznek egy ilyen világban a fotó/festőművészek, ha egyre kevesebben veszik meg a képüket?
Vagy az otthon photoshop-oló emberkéket is művésznek kéne hívnunk?

Én nem mondom, hogy nem kellene, hisz valami újat alkotnak - de ezt sem mondhatom hogy igen, hisz a munka nagy részét a gép végzi helyettük.
Na akkor mi a helyzet?


Share/Bookmark

1 hozzászólás (írj véleményt!):

Yvanna írta...

Az is egyfajta művészetet igényel, hogy valaki megtanuljon fotóbolttal rajzolni. Én most tanulom az árnyékolást meg a különböző ecsetkezeléseket, és mondhatom kurva nagy meló. Persze ahhoz előtte kell lenni egy olyan rajznak, amit be kell szkennelni és a körvonalait megerősíteni(a másik lehetőség a drawpad, de az kicsit drága mulatság)
Ha arra gondolsz amikor valaki egy képet módosít vele...hát...az néha viszont csalás az én véleményem szerint. A végeredmény biztos jobb, mint az eredeti, de az már nem a valóság....

Megjegyzés küldése

amennyiben választ vársz, ne feledd el meghagyni az e-mail címed! :)