Olvasnivaló

Klasszikusok és bestsellerek - romantikus irodalom, fantasy, képregények és sok más minden

Néznivaló

Mozifilmek, animációs filmek és sorozatok

Hallgatnivaló

Pop/rock/alter, leginkább a világ különböző tájairól

Játszanivaló

Játékok lányoknak PC-re és androidra (romantikus visual novel műfaj előnyben :))

Sziasztok!

Ha kérdésetek/kérésetek van, ne habozzatok, írjatok kommentet! :)

Most komolyan, van itt valaki Debrecenből rajtam kívül? És észrevettétek már hogy itt minden éjjel és hajnalban nagyon szirénáznak a dolgok? :o (Vagy csak azért érzem ezt, mert ha légvonalba nézzük, nem is lakom olyan messze a klinikától? :S)

Na most már úgy kezd istenigazából megcsapni az egyetem szele; úgy értem már nem csak egy finom korsó sört szagolok ki jó messziről xD hanem a jobb kurzusokat is :D

Úristen, szakadna meg a szívem, ha nem ide járnék (U)


Komolyan emberek, szerintem ez a pedagógia dolog hihetetlen. Egyszerűen nem bírok betelni vele, hogy a kis tökmagok mennyire másképp látják az egész világot úgy ahogy van (na, ne vágjatok pofákat, mai keménylegények, mindenki volt kisgyerek! :) A gyerekek hihetetlen jópofák. Én egyszerűen imádom a gyerekpszichológiát. Tudom, tudom, akkor miért nem mentem pszichológusnak? Hát a többi része a sok deviáns felnőttel nem érdekel. Ezen kívül nem bírom a bioszt xD Itt megkapom ami érdekel, ennyi nekem elég is (vííí jövőhéten pszichológia szakhét xD akkor is megyek :D)
Pl. a Piaget-féle vizet egyik-pohárból-másikba-átöntős-kísérlet.
Ennyivel be is lett bizonyítva, hogy a 2-7 éves gyerek nem tudja elképzelni, hogy ugyan annyi víz van egy magas, vékony, és egy alacsony, de széles pohárban átöntés után.
A gyerekrajzok elemzése megint egy kész kaland. Azt hiszi, hogy csak rajzolgat, miközben minden vonása, radírozása, mozdulata árulkodik valamiről
.
Vagy a "hogyan lettek a tavak és dombok" kérdés? Fél attól , hogy ő a kicsi, a természet a nagy és kiszámíthatatlan, szóval kivédi a kis agyával ezt a félelmet. A hegyeket összehordták, a tavakba pedig belehordták a legtöbb hároméves szerint a vizet :D Á, egyszerűen imádom (L) édesek (L)
Meg aztán ott az a sok szerencsétlen gyerek; olyan szomorú, mikor otthon csesztetik a kiskölyköt és a tanár ezt nem veszi észre és nem lép semmit valamilyen hatóság fele, mert nem érdekeli (na ezt nem értem még, az ilyen minek megy pedagógusnak) vagy esetleg rá is tesz még egy lapáttal, hogy még ő is bántja. - mélységesen felháborodott -
Egy rossz tanár képes elcseszni az ember életét. Elveszi a kölyök kedvét kicsi korában a tanulástól és szevasz, mehetsz csövesnek (vagy valóságsósztárnak...). Már most van olyan a csoportomban is, akinek a hócipője tele ezzel az egésszel, mert szerinte nem érdekes. Mondom minek jöttél akkor ide? Hát mert izé meg hogy közel volt meg hogy ennyi pontom volt... erre mondom én azt, hogy anyád. Erre alapozni a saját szakmád egy dolog, na de esetleg mások jövőjét (értem ezt úgy, hogy a gyerekekét, akiket esetleg egy nap egy ilyen fog tanítani...)
Hát ez az, amit nem szabad hagyni, mélyen tisztelt publikum és elvtársaim! xD - megint mélységesen felháborodott, de most esküdözik is ezalatt, hogy ő tündérikedvesaranyos tanárnéni lesz-
LOL szóval most azt látom, hogy suli és nem könyvajánló irányába alakul a helyzet.
A pedagógia jó. Átadni a tudásunkat jó (legalább is remélem az lesz, mert mióta az eszemet tudom csak erre készülök xD) És nem csak ebből áll az egyetemen a pedagógiatanulás. Ha velem ellentétben szereted a csúnya számos dolgokat, akkor is boldog lehetsz; az oktatás-gazdaságtan bőven kielégíti az ilyesfajta igényeket.
Itt derült pl. az is ki, hogy miért van nyári szünet. Nekem eszembe se jutott volna, komolyan (bár lehet azért, mert szőke vagyok :)) Szóval réges-régen, nem is olyan messze, hanem pont ebben a térségben nem tudtak a tanítóknak fizetést adni. Földet kaptak helyette. Na igen ám, de azt nyáron művelni kellett és nem ért rá a suliban dolgozni. Plusz a gyerekeket is befogták ugyebár akkoriban. Senki nem ért rá nyáron suliba menni és hip-hop, így lett a csokapik.

Meg végül is ehhez bármit fel lehet venni, ami érdekel. Oké, én még mindig irtózom a reáltárgyaktól és a magyart vállalom be jövőre pluszba, de na, a lényeget értitek.

És most valami megint nem-ajánló, jó tanácsnak a végére :S
A Prófétai irodalom című szabadon választható kurzust csak az vegye fel, aki tényleg nagyon otthon van a témában.
Én benéztem. Rendesen :S
Ugyan már, próféták rengetek más vallásban is vannak, gondoltam majd jól átnézzük a különböző népek ilyen jellegű műveit, úgyis tréningeznem kéne a jövő évi irodalomra... és nem! Mert mint kiderült, a kurzus alcíme a Válaszol a Biblia volt xD Hamarabb kellett volna bemennem és nem a késedelmes (igen, a rendesről már rég lecsúsztam xD) tantárgyleadás után... de mindegy is, háromezret nem ért volna meg, csóri kolis vagyok xD
Amúgy nem olyan szörnyű, csak hát elég zavaró érzés, mikor rajtam körbe mindenki fejből vág mindent, én meg hozzá se tudok szólni a témához xD
Legalább sokan lennénk - de ez sem így van!
Illetve elméletben igen. 100 fő vehette volna fel, 64 tette meg... de nem járunk be csak 10-en. Legfeljebb :S elég hülyén mutatunk egy akkora előadóban xD és ilyenkor adja ki a papbácsi (mert hát 4 különböző felekezetből való pap tartja az órákat felváltva) hogy na akkor csoportmunka. Beszéljük meg, hogy kinek milyen útmutatást adott az adott részlet az életére és hasonlók :S És akkor elkezdünk beszélgetni, és akkor mindenki elmeséli milyen gyülekezet(ek)be jár, és akkor Eszterke szépen elkezdi kielemezni a szöveget szép irodalmas szemeivel... - olyan irodalmi elemzést tudnék írni belőle, hogy csak na! :) -büszke- kár hogy egyáltalán nem ez a feladat... :S
Ugye végül elkezdetem reménykedni, majd örülni. Egy darabig volt is miért: 5 kis oldalacska egy prófétáról és ennyi. Aha.
Másnapi neptun-üzenet: egyeztettek a kollégák és szóbeli vizsga lesz xD beszélgetés... :S alig várom, már előre röhögök magamon... xD :S

Ha meg valaki mégsem kerül ennek bűvkörébe, az teljesen normális - csak akkor ne válassza ezt a szakot. Annyi más foglalkozásra is szüksége van a világnak, menjen máshova.

Mármint más szakra. Debrecenbe bárki jöhet (L) gyertek is (L) nagyon fílinges :D:D:D


Share/Bookmark

4 hozzászólás (írj véleményt!):

Zsopi írta...

Üdv a leendő pedagógusok körében! Jómagam gyógypedagógus lettem, miután elvégeztem a magyar szakot Szegeden, mert rájöttem, hogy ezerszer inkább tanár szeretnék lenni, mint magyar szakos. Így aztán tanulásban és értelmileg akadályozott gyerekeket tanítok, és boldog vagyok, hogy nem középiskolában tanítok. :)

Ami miatt hozzászólok ehhez az írásodhoz - amit jó volt olvasni, kívánom, hogy az elhivatottságod és a lendületed soha ne múljon el! - az az, amit arról írtál, hogy a tanár rátesz egy lapáttal az otthoni ártalmakra. Van, hogy hiába próbál a tanár az otthoni ártalmak ellen tenni.
Most negyedik éve tanítok gyógypedagógusként, eddig minden évben volt olyan diák az osztályunkban, akiről kiderült, otthon rossz sora van. Az első állami gondozott volt, nevelőszülőknél, kiderült, hogy rendszeresen kegyetlen büntetéseket rónak ki rá (naphosszatt magasba tartott kézzel guggoltatják, nem ülhet le az ágyára, nem ihat, amikor kedve tartja...). Szóltunk a gyerekvédelmisnek, a srác leírta, hogy mi történik vele... addig nem vettek minket komolyan az illetékes szervek (nem az iskolai gyerekvédelmis, előtte le a kalappal), amíg a srác egy novemberi estén pizsiben, papucsban meg nem szökött a nevszülőtől egyenest a gyermekotthonba! Utána is hónapokig tartott a huzavona, a nevelőszülők minden utolsónak elhordtak minket tanárokat... meg kell mondjam, nem esett jól, amiket mondtak.
Ugyanezt éreztem akkor is, amikor tavaly kiderült az egyik legcsendesebb, legkedvesebb tanítványunkról, hogy otthon rendszeresen verik, és szinte állati sorban tartják. Sosem panaszkodott egy szóval se, semmit nem mondott arról, ami otthon zajlik, míg egyszer be nem jöttek a szülei arénázni a suliba, hogy miket lopott a társaitól, amiket aztán hazavitt. (Természetesen sosem lopott semmit, ruhákat kapott tőlünk, mert tudtuk, hogy nehéz anyagi helyzetben van.) A szülők nyilvánosan megalázták, az egész iskola előtt kiteregették a legféltettebb titkait... na ekkor tört meg a jég, a kislány elmondott mindent, nekünk meg a vér meghűlt az ereinkben, hogy ilyen egyáltalán lehetséges, és mi észre se vettük. Gondosan ügyelt rá a szülő, hogy ne látsszon meg a gyereken a verés, meg jól megfélemlítette, hogy ne merjen szólni. Megint beindítottuk a szekeret, megint voltunk mindenek, csak nagyságos tanárnénik nem... a lányt meg úgy loptuk ki az iskolából, hogy elmehessen egy másik város gyermekotthonába.

És ez csak két eset volt, de van több is. Sok esetben én sem értem, miért nem lépnek az illetékes szervek. (Pl. amikor az egyik 14 éves lányka kiszívott nyakkal jön a suliba, és kiderül, hogy nevelőapuka volt az elkövető... aztán a családsegítősök előtt is lebukik a lányka, mert látják sörrel-cigivel, erősen sminkelve, anyuka kíséretében kocsmázni... korábban mattrészegen találták meg a mentők a saját okádékában a kislányt... és nem tesznek semmit.) Az iskola már jelentett mindent, hiányzásokat, kiszívott nyakat, be nem fizetett ebédeket, az illetékesek mégsem intézkednek.
Őszinte leszek, belefáradtunk ebbe a kislányba. Vele hiába beszélünk, nem fogja fel, hogy amit tesz, az nem helyes. Anyuka ha lehet, még a lánynál is értetlenebb, ő úgy gondolja, mindent megad a kislánynak, gondoskodik róla és ezt hajtogatja mindenhol. Mások meg... nem foglalkoznak vele.

Nehéz. De van benne annyi öröm, hogy az ember másnap mégis bemenjen a suliba, és folytassa. És a következő gyerek, akiről kiderül, hogy bajban van, ugyanúgy számíthat a segítségünkre, mint az eddigiek. De hogy mások segítenek-e... az sajnos nem lehet a mi felelősségünk. *Vállát felhúzza, tanácstalanul körbepillant és kényszeredetten mosolyog.*

De még mindig: Kívánom, hogy kitartson a lelkesedésed és a gyerekszereteted, és remélem, lesznek még hozzád hasonló "kistanárok", akikből igazi jó, elhivatott pedagógusok lesznek! (Szeretem ezt remélni, így legalább nyugodt vagyok, hogy az - 5 hónap múlva születendő - gyermekemnek is lesznek olyan jó tanárai, mint nekem voltak.)

Bloggerina Creepie írta...

Köszönöm. Tényleg köszönöm szépen amiket megosztottál velem.
(a többit inkább nálad kommentben hagytam meg :)

Zsopi írta...

Nagyon szívesen! Ha eszembe jut még valami, akár nyelvi furcsaság, akár pedagógiai tapasztalat, megírom.

Addig pedig csak aranyköpéseim vannak a srácoktól.
"Te vagy a fősúlypont! Mindig te vagy a pontos i-n az u!"
És a bókok, amiket begyűjtöttem:
- Maga kimérhetetlen bagarózsa!
- Magát nem lehet egy kézzel izmosan felemelni!
- Maga nem súlyzóból nőtt ki.
- Magát nem lehet a pokolra vetni.
- Maga életmentő lómókus.
- Maga nem a gázt eresztette ki, hanem a haját.
- Maga nem egy majomkenyérfa, hanem egy majom... szépsége.

Van még, de azt hiszem, egy estényi mosolygásra ez is elég. ;)

Bloggerina Creepie írta...

Hehe, nagyon tudnak bókolni :D
köszi még egyszer :*

Megjegyzés küldése

amennyiben választ vársz, ne feledd el meghagyni az e-mail címed! :)