Olvasnivaló

Klasszikusok és bestsellerek - romantikus irodalom, fantasy, képregények és sok más minden

Néznivaló

Mozifilmek, animációs filmek és sorozatok

Hallgatnivaló

Pop/rock/alter, leginkább a világ különböző tájairól

Játszanivaló

Játékok lányoknak PC-re és androidra (romantikus visual novel műfaj előnyben :))

Sziasztok!

Ha kérdésetek/kérésetek van, ne habozzatok, írjatok kommentet! :)

5 éve járok médiára. Orientáció, fakt, mikor minek hívták, a lényeg: annyi sz*rt kellett már elemeznem meg olyan rendezőket, akiktől soha többé filmet ne lássak - csak pont Tim Burton munkásságát nem adták ki sosem; pedig annyira jó (sőt, jól elemezhető lenne). Ilyenek ezek. És most pótolom - mert itt megtehetem. Arról írok, amiről akarok, mert ez az én oldalam! *kinyújtja a nyelvét képzeletben a médiatanárnőre*

Tim Burton
"Gyerekkorában is már rajongott a hátborzongató, szürrealista világokért, és amikor csak tehette, a sötét szobája magányában horrortörténeteket és képregényeket olvasott. A California Institute of the Arts-ban tanult tovább, ahol felfedezte a Disney magának. Burton ki nem álhatta az animátori munkát, főleg, hogy eleinte még csak gyerekfilmeken dolgozhatott. 1984-ben lehetőséget kapott, hogy élőszereplős filmet forgasson. Ez pedig a szintén fekete-fehér Frankenweenie, mely történetesen egy gyerekeknek szánt rövidfilm volt, de horrorisztikus mivolta miatt sose került a mozikba. Az igazi hírnevet csak a Pee Wee nagy kalandjá-val szerzett, aminek hatalmas sikere volt. Burton ezután mégse rendezett 3 évig filmet, mikor is felkérték a Beetlejuice megrendezésére. A téma tökéletesen passzolt Burton képzeletvilágához, s ugyancsak nagy sikereket aratott. Innentől kezdve csak felfelé ívelt a karrierje, sorra rendezte az olyan filmeket, amelyek híven tükrözik gondolatvilágát, különcségét, a bizarr dolgok iránti szeretetét." (köszönet 'wiki'-nek)

A foggyosok
Szóval igen, főhősei 'kicsit' fogyatékosak általában... de ez az egész bája. Hát mi ezzel a baj!?
Van, hogy már a nevükben hordozzák, mi is a bajuk; Ollókezű Edward (emlékszem, már ovis korban azt néztem xD), A halott mennyasszony - de azért a többieknek is meg van a maguk defektje, csak senki nem érti meg őket :( Sweeney Todd például baromira nem csak egy szimpla kaszabolós gyilkos! Én igenis meg tudtam látni a történetben, hogy mi tette azzá, ami. Elszakították a családjától és meg akarta bosszulni. De aki az első véres résznél kikapcsolja, az nem fogja megérteni... Jó, ez csak az én véleményem.
Aztán, lássuk csak... Charlie és a csokigyár (készült: Roald Dahl regénye alapján, csak ezt itthon nem igazán tudják). Istenem, az a Willy Wonka de idegesített először! De mikor az ember rájön, hogy az apja flúgossága ellen lázadt csupán, abszolút szerethető figurává válik.
Az Álmosvölgy legendája: klasszikus! Bár itt a foggyos hősöket most nem maga kreálta Burton (a film Washington Irving regényéből készült), de a lényeg, hogy vannak. És az egyik rögtön fejnélküli, a másik meg a saját árnyékától is megijed, de szembeszáll, amivel kell.

A színek...
A színkezelés. Az valami fantasztikus szerintem. Ahogy A halott menyasszonyban kitalálta... kész. A túlvilág egy színes, nyüzsgő hely - míg az élők egy sivár, szürke helyen élnek bárgyúan... istenem, mekkora ötlet!
De erre példának felhozhatnám másik kedvencemet is... ami viszont ennek pont az ellentettje. (Ezt nevezem én kreativitásnak.) Ollókezű Edward csórikám éldegél kis sötét várában, a maga egyszerű túlvilágias környezetében. Ezzel szemben a kisvárosi lakók fehér kerítéses pasztellszínű házikókban laknak, melyek előtt természetesen ott áll az amerikai típusú családi autó. Ezek után könnyű lenne arra következtetni, hogy az utóbbiak a "normálisak" (megjegyzés: normális nem létezik, de az ember nem tehet róla, hogy mégis mindig keresi...)
És nem! Háhhá, *ördögi kacaj meg minden* - a rózsaszín álomvilág ismét bebizonyítja, hogy ott, mélyen, igen ott a lelkük mélyen minden idilli kis családban ott rejtőzik a félelem minden iránt, ami más mint ők.

A Sweeney Todd-ban a piros szín dominanciája egyértelmű. Az előbb fejtettem ki, hogy ő egy kaszabolós gyilkos, hadd ne mondjam akkor, miért... A viktoriánus korabeli Angila sötétségéből a mély vörös csodásan kitűnik.
Az Álmosvölgy Legendájában kevésbé feltűnő ez a szín, de az elmélet ugyanaz maradt.
Willy Wonka csokigyára hiába mesés-csillogó-tilitarka-szivárványos, akkor sem sikerült ezzel kompenzálni szegényes gyermekkorát, s annak azon hatásait, melyek egész életét befolyásolták. Kívül színes, belül sivár... (Ezúton is szeretném nyomatékosítani, hogy a moziplakát hiába nézett úgy ki, mintha odahányt volna egy zsírkrétás doboz, ez a film nem egy gagyi mese. Mindössze látványos körülméynek között mutatja be, hogy a gyermekkorodban ért hatások hogyan köszönnek vissza felnőttkorodban.)

És akik mindig ott vannak...
Johnny Depp
Tim Burton film nélküle? Ijj, elég ritka. Ezek mintha össze lennének nőve - na nem mintha bánnám! xD
Helena Bonham Carter
Nem kapott semmilyen hagyományos képzést a színészkedés területén. 1981-ben megnyert egy irodalmi versenyt és a pénzt arra fordította, hogy cikket jelentetett meg egy olyan újságban, melyben fiatal tehetségekről írtak. Aztán Tim Burton elvette feleségül és azóta számos filmet forgattak együtt...
És ha minden nagyon szépen összejön (csak mert szeretjük a montázsokat, főleg ha Johnny Depp is rajta van xD):Az előzmények...
Én mindössze pár remekművet emeltem most ki. Van azonban több is :D
* 1971 - The Island of Doctor Agor
* 1979 - Stalk of the Celery Monster
* 1979 - Doctor of Doom
* 1982 - Luau
* 1982 - Vincent (nézd meg Youtub-on itt)
* 1984 - Frankenweenie
(rövidfilm; Youtube-on megnézhető: 1. rész, 2. rész, 3. rész)
* 1985 - Pee Wee nagy kalandja (Pee Wee's Big Adventure)
* 1988 - Kísértethistória (Beetle Juice)
* 1989 - Batman - A denevérember (Batman)
* 1990 - Ollókezű Edward (Edward Scissorhands)
* 1992 - Batman visszatér (Batman Returns)
* 1993 - Karácsonyi lidércnyomás (The Nightmare Before Christmas)
* 1994 - Ed Wood
* 1994 - A hajó hülyéje (Cabin Boy) // producer
* 1995 - Mindörökké Batman (Batman Forever) // producer
* 1996 - Támad a Mars! (Mars Attacks!)
* 1996 - James és az óriásbarack (James and the Giant Peach) // producer
* 1999 - Az Álmosvölgy legendája (Sleepy Hollow)
* 2000 - Stainboy világa - flash animáció // producer
* 2001 - A majmok bolygója (Planet of the Apes)
* 2003 - Nagy hal (Big Fish)
* 2005 - Charlie és a csokigyár (Charlie and the Chocolate Factory)
* 2005 - A halott menyasszony (Corpse Bride)
* 2006 - The Killers - Bones (videoklip)
* 2007 - Sweeney Todd, a Fleet Street démoni borbélya
* 2008 - Karácsonyi Lidércnyomás 3D (The Nightmare Before Christmas 3D)

Ami nem dőlttel van szedve, még nem láttam, szóval adhatna valaki valami ajánlást, hol tölthetném le... köszike! :D

A továbbiak...
Most jött ki a Coraline és a titkos ajtó; már megvan (nekem ne lenne xD), de még nem láttam. Majd ha egyszer lesz időm... A reklám alapján viszont már tudom, ezért is odaleszek :)
És a rajongók nagy örömére 2010-re várható az Aliz csodaországban; azt mondják, nagyon elmebeteg-szürrealista-timburtonös-gótikushatású film lesz. Alapvetően egy elb*szott mesének tartom egy betépett kislányról, de ebben a feldolgozásban kizárt, hogy ne hozzanak ki belőle valami nagyon jót!

Aki nagyon kedvet kapott...
valamelyik filmhez, böngésszen itt (figyelem! nem garantálom, hogy megtaláltok mindent, de egy próbát megér):

rapidsharefilms.com (külföldi oldal, nem torrentes)
isohunt.com (külföldi, de hatalmas torrentoldal)
ha ezeket használnád, feliratok itt és itt
torrentkereso.hu (magyar, torrent)

vagy meg lehet kérdezni engem, mit tudok óriás csatolt fájlként feltölteni citromail-re és elküldeni :)


Share/Bookmark

0 hozzászólás (írj véleményt!):

Megjegyzés küldése

amennyiben választ vársz, ne feledd el meghagyni az e-mail címed! :)