Olvasnivaló

Klasszikusok és bestsellerek - romantikus irodalom, fantasy, képregények és sok más minden

Néznivaló

Mozifilmek, animációs filmek és sorozatok

Hallgatnivaló

Pop/rock/alter, leginkább a világ különböző tájairól

Játszanivaló

Játékok lányoknak PC-re és androidra (romantikus visual novel műfaj előnyben :))

Sziasztok!

Ha kérdésetek/kérésetek van, ne habozzatok, írjatok kommentet! :)

14 évvel a Titanic elsüllyedése előtt Morgan Robertson novellaíró írt egy történetet egy elsüllyeszthetetlennek tartott hajóról. Az Atlanti-óceánon át utazott New Yorkba. Egy fagyos, áprilisi reggelen jéghegynek ütközött és elsüllyedt első útján. Nem volt elég mentőcsónak, így csak a leggazdagabbak menekülhettek meg. A hajó neve… Titan.
A Titanic elsüllyedése az első útján közel száz éve világszerte megdöbbenti az embereket. Ez egy rejtélyekkel és fondorlatokkal körülvett történet. Itt válaszolunk a leghíresebb hajóról leggyakrabban feltett kérdésekre.
Volt-e másik hajó, ami képes lett volna segíteni?
A California nevű kishajó volt az egyetlen 20 kilométeres körzetben. Éjszakára megállt a jéghegyek miatt. Olyan közel volt a két hajó egymáshoz, hogy láthatták egymás fényeit. A rádió operátor elment aludni, így nem hallotta a Titanic vészjelzéseit. Később a matrózok látták a Titanic nyolc fehér rakétáját az égen. Felébresztették kapitányukat, de tett semmit, mert nem tartotta fontosnak a rakétákat. Ha a California tudja a Titanic süllyedését, meg tudott volna menteni mindenkit. A California kapitánya később meg volt vádolva és a hírneve lerombolódott.
A zenekar tényleg végig játszott?
Az ütközés után zenészek egy kis csoportja játszani kezdett az első osztályon, hogy az ácsorgó utasokat nyugodtan tartsák, de később felmentek a felső fedélzetre. Néhány túlélő a csónakban hallani vélte az Autumn című keringőt a végső elsüllyedésig. Ha nem folytatták volna a játékot a végig, sokkal nagyobb pánik lett volna a hajón. A zenekar egy tagja sem maradt életben.
Mi történt Bruce Ismay-el, a Titanic tervezőjével a katasztrófa után?
A nyilvánosság rendkívül gyanakodó volt az 58 férfival szemben, mivel 150 nő és gyermek halt meg (legtöbben a másod- és harmadosztályról). De Bruce Ismay kapta a legtöbb kritikát. Mikor a csodálatos hajója elsüllyedt az egyik mentőcsónakban elfordította a fejét, hogy ne lásson semmit. Később számos újságcikkben támadták, hogy a saját életét mentette. Ismay visszavonult a vállalattól és a nyilvános élettől. Többé soha senki nem említhette a jelenlétében a Titanicot.
Volt-e valami előjele a katasztrófának?
A figyelmezető jelentéseket leszámítva nem… bár kísérteties egybeesés figyelhető meg. 1898-ban, 14 évvel a Titanic elsüllyedése előtt Morgan Robertson, egy kis novellaíró írt egy történetet egy elsüllyeszthetetlennek tartott hajóról. Az Atlanti-óceánon át utazott New Yorkba. Egy fagyos, áprilisi reggelen jéghegynek ütközött és elsüllyedt első útján. Nem volt elég mentőcsónak, így csak a leggazdagabbak menekülhettek meg. A hajó neve… Titan.


Share/Bookmark

4 hozzászólás (írj véleményt!):

Névtelen írta...

ez tök érdekes bejegyzés volt :) meg érdekes az egész blogod is! - dóri.

Bloggerina írta...

Köszönöm szépen, igyekszem :)

Valerin Lanz írta...

Hűha, ilyennel kezdtél??? Azóta sokat fejlődtél, ha mondhatok ilyet! Bár imádom a Titanicot, meg minden.......de na....:)

Bloggerina Creepie írta...

bezony, akkor még híre se volt a blogomnak mikor ezt írtam, csak akkor tettem fel mikor megnyitottam, hogy ne legyen üres az első napokban xD
hát na, ezt várta el a médiás tanárnő: tényszerű, tárgyilagos (unalmas...)
azért reméltem is hogy fejlődtem, köszi a megerősítést :D

Megjegyzés küldése

amennyiben választ vársz, ne feledd el meghagyni az e-mail címed! :)