Olvasnivaló

Klasszikusok és bestsellerek - romantikus irodalom, fantasy, képregények és sok más minden

Néznivaló

Mozifilmek, animációs filmek és sorozatok

Hallgatnivaló

Pop/rock/alter, leginkább a világ különböző tájairól

Játszanivaló

Játékok lányoknak PC-re és androidra (romantikus visual novel műfaj előnyben :))

Sziasztok!

Ha kérdésetek/kérésetek van, ne habozzatok, írjatok kommentet! :)

Az ELTE egy pályázatára...

Emo… mi is az az emo? Zenei stílus? Korunk divatirányzata? Tinédzserkori lázadás? A felnőttek megbotránkoztatása? A társadalmi normákkal való szembenállás? Nemi identitászavar? Öngyilkossági hajlam kifejezése? A válasz bonyolultabb, mint azt sokan gondolnánk. Leginkább úgy definiálható, ha összevetjük egy másik irányzattal; a deszkások stílusával.
A kettő között a különbség akkor is hatalmas, ha a keletkezésük időpontját tekintjük is. Hiszen az emo stílus az elmúlt pár évben forrt ki. Ezzel szemben a deszkások története a ’80 – as évekbe nyúlik vissza, amikor a lelkes hullámlovasok kitalálták, hogyan is űzhetnék kedvenc sportjukat a szárazon. Deszkára görkorcsolyakerekeket erősítettek és ezzel gurultak be a történelembe. Ezt az eszközt az évek folyamán tökéletesítették.
Az emo az emtional punk szóból ered, ami magyar fordításban „érzelmes punk”-ot jelent. Jelképük a halálfej mellett az „x”. Ilyen jelölést kaptak a diszkókban a 18 éven aluliak, így nem szolgálhatták ki őket alkoholtartalmú italokkal (de legalább bemehettek a szórakozóhelyekre).
A deszkásoknak nem csupán sporteszközük fejlődött, hanem egy öltözködési stílust is kialakítottak, ami megfelel sportjuknak. Márkái többek között az Es, a Bizo és az Ecko. Előszeretettel viselnek baseballsapkát, tornacipőt és bő nadrágokat.
Az emo stílus fő színe a fekete, de a rockerektől eltérően élénk színekkel kombinálják. Például alkalmazzák a rózsaszínt (pinket) és a fehéret – sokszor halálfej formájában is. Gyakran láthatjuk az emósokat oldalra fésült hajjal, amit azzal magyaráznak, hogy eltakarják a világ rossz oldalát szemük elől. Továbbá szeretnek masnikat hordani gyakorlatilag bármilyen ruhadarabon.
Zenei ízlésüket tekintve a deszkások tagoltabbak az emósoknál. Deszkás körökben gyakran hallgatnak punk rockot, hip-hopot, de bármilyen zenei stílust kedvelők megtalálhatók köztük.
Az emósok tehát egységesebbek hozzájuk képest. Manapság már-már hisztérikus őrület övezi körül a Tokio Hotelt. A 4 német fiú tette ilyen népszerűvé a stílust, mit amilyen most. Az emo irányzatként természetesen korábban is létezett, de ők kezdtek el rajongókat toborozni köré. Ma már hazánkban is található ilyen zenekar. A No Thanx itthon hirdeti, hogy „egy másik nemzedék” az, ami beáll rajongói táborukba „széllel szemben állva, megváltásra várva”.
Világnézetüket tekintve a deszkások nem ragaszkodnak feltétlenül egy eszméhez. Egyéntől függő nem ez tartja őket össze. Közös szemléletük azonban mégis van: a sport szeretete.
Az emósokat ezzel szemben három részre tudjuk osztani: vannak true emósok, pózerek és divat emósok. Sokan hiszik azt, hogy egy a világnézetük – kifejezni a szenvedést, ez azonban egyáltalán nem igaz. A true emósok egyáltalán nem akarnak öngyilkosok lenni; mindössze érzékenyen szemlélik a világot. A pózerek azt hajtogatják, hogy egyedül ők az igazi emósok – csakhogy mind ezt mondják, így a másikat divatemósnak titulálják. A divatemósok mindössze környezetük hatására válnak olyanná, amilyenné.
Hogy milyen korosztályokat céloznak meg ezek a stílusok? A deszkásoknak valójában testi képességeik szabnak határt korosztály szempontjából.
Az emósok elméletileg nincsenek ilyen határokhoz kötve; bármilyen korosztályból kerülhet ki egy emós. De látott már valaki negyvenes emóst? Ez a stílus a túlérzékenységen alapul. Vajon az emberek idősebb korukban nem érnek rá foglalkozni az érzelmekkel? Vagy talán többet tudnak, mit mi és nem látják értelmét az érzelmek túláradásának? Ezt csak akkor tudhatjuk meg, ha abba a korba lépünk és megpróbálunk beállni az emósok közé.
Napjaink két népszerű stílusa lett itt összevetve – bár talán nem is kellene őket ellentétbe állítani. Nevezzük őket összehasonlításnak. Hisz nem a különbségek számítanak, hanem az, hogy mindenki legyen elégedett a stílusával és tudja elfogadni a másnak oly fontos irányzatot.


Share/Bookmark

0 hozzászólás (írj véleményt!):

Megjegyzés küldése

amennyiben választ vársz, ne feledd el meghagyni az e-mail címed! :)