Olvasnivaló

Klasszikusok és bestsellerek - romantikus irodalom, fantasy, képregények és sok más minden

Néznivaló

Mozifilmek, animációs filmek és sorozatok

Hallgatnivaló

Pop/rock/alter, leginkább a világ különböző tájairól

Játszanivaló

Játékok lányoknak PC-re és androidra (romantikus visual novel műfaj előnyben :))

Sziasztok!

Ha kérdésetek/kérésetek van, ne habozzatok, írjatok kommentet! :)

Pár napja kint ültem az iskolaudvaron egyik osztálytársnőmmel. Hirtelen iszonyatos zaj csapta meg a fülünket; bekerítettek minket a kisgyerekek és harmadikosokhoz méltó ordibálásba, visongatásba kezdtek. Barátnőmmel először jót nevettünk rajtuk; „jaj, de aranyosak”, „mi is voltunk ilyen kicsik és milyen jókat játszottunk akkor” stb. Ám pár perccel ezután érdekes beszélgetés tanúja lehettem.
- Az enyém ezüstszínű, a tied meg neeeem!- próbálta túlordítani a pufi kislány egyik társát, akinek (mint a beszélgetésből kiderült), narancssárga, videofelvételt is készítő mobiltelefonja van.
Hihetetlen. Nem nyilatkozhatok korosztályom fiataljai helyett, de gyors közvélemény-kutatásomból kiderült (amire tulajdonképp számítani lehetett); hasonló korú társaim is meglepőnek tartják, hogy az ilyen kis „apróságok” nem együtt játszanak, meg ugrabugrálnak az udvaron, mint mi annak idején, hanem olyan számokat vágnak egymás fejéhez, hogy kinek hány megapixeles kamerájú telefonja van stb.
De hova vezet ez? Az én gyerekkoromban még szinte elképzelhetetlennek tűnt, hogy valakinek kamerás mobilja legyen, ám pár éven belül mégis megtörtént. Ha most az ovisoknak készült mobilokat tartjuk hihetetlennek, pár év múlva ez is bekövetkezhet ilyen előzményekkel.
Márai Sándor így vélekedett a technika ily gyors fejlődéséről: „Az emberi anyag nem változott, de az ember- hála néhány lángésznek és műszernek – vakabb és süketebb a civilizációban, mint volt az emberi idők elején. Tunyább és bambább. Értesültebb, ugyanakkor tudatlanabb. Azt hiszi, gombnyomásra igazgatja a világegyetemet. Ez az óriási szerkezet, a civilizáció, száműzte az embert a világ nagy, titkos, bensőséges közösségéből.”
Ezek után mindenki vonja le magának a következtetéseket; jót tesz-e a kisgyerek egészségének, ha mindig ezekkel a „távközlési csodákkal” játszik, lesz-e így idejük egymásra vagy magukra és folytathatnám a sort, de hely hiányában bízom az egyéni képzelőerejükben és hiszem, hogy nem ilyen gyerekeket szeretnének maguk körül látni, hanem egészséges, életvidám kisiskolásokat.


Share/Bookmark

0 hozzászólás (írj véleményt!):

Megjegyzés küldése

amennyiben választ vársz, ne feledd el meghagyni az e-mail címed! :)